Op mijn commentaar over ‘Megastallen’ kreeg ik de nodige reacties. In de kern was mijn betoog: het is onbarmhartig wanneer je de voedselproductie beperkt. Blijf a.u.b. door alle dingen heen zien naar wat je onder de streep werkelijk overhoudt. Zo blijken duurzame auto’s helemaal niet zo duurzaam te zijn. Officieel getest! Of: biobrandstof bijmengen heeft schadelijke gevolgen. Oerwouden gaan bij bosjes tegen de vlakte. De voedselprijs schiet omhoog. Voedsel wordt voor steeds meer armen onbetaalbaar. Gelukkig zien steeds meer milieuclubs dat in. De nuchtere feiten dwingen hen tot ander inzicht en dat is goed.

Natuur

De afgelopen week werd ik twee keer getroffen door beelden over de natuur. De eerste keer bij het kijken naar een aflevering van Earth Flight van de EO. De opnames zijn gemaakt met kleine camera’s op de rug van trekvogels als de ooievaar en de brandgans. Het is alsof je zelf boven de aarde zweeft, zeker wanneer je het ook nog in 3D kunt bekijken. Dat voorrecht heb ik. Later begreep ik dat sommige beelden opgenomen waren in de studio en later in de opnamen zijn gemonteerd. Een beetje fake dus. Maar toch echt wel een spraakmakende serie, waarmee de EO opnieuw alle kijkers kan bepalen bij de grootsheid van Gods schepping.

Milieu

De tweede keer werd ik getroffen door beelden over de natuur door een documentaire over de wantoestanden bij het WNF - het Wereldnatuurfonds. U weet wel die organisatie met de panda als logo. In de documentaire leek het erop dat de WNF echt een door en door corrupte organisatie is. Reden: het werkt samen met grote multinationals in de olie-industrie, o.a. Shell, en in de houtwinningsindustrie, o.a. Monsanto, en die bedrijven overtreden de natuur- en milieuregels met voeten. Global Witness onderzocht het General Forest en Trade Netwerk dat 20 jaar geleden is opgericht door het WNF. Global Witness ontdekte dat er bijna geen controle is op de houtbedrijven die zijn aangesloten bij het netwerk. Hierdoor konden houtbedrijven die met het WNF samenwerken in het General Forest en Trade Network, jarenlang grote schade aanrichten in kwetsbare gebieden. Dwingend werd de microfoon onder de neus van de directeur van WNF Nederland geduwd met het verzoek om zich te distantiëren van deze toch wel kwalijke praktijken. De directeur bleef nuchter onder alle aantijgingen en stelde: ‘Bedrijven netwerken in en met ons netwerk. Dat klopt. Ze zitten bij ons aan tafel en wij met hen. En bedrijven die met ons meedoen, moeten voldoen aan onze criteria. Dat wat ze met ons samen doen moet verantwoord zijn naar mens en dier, natuur en milieu. Zo niet, dan is het einde oefening.’

Verdacht

De indruk die de documentaire achterliet was die van verdachtmaking. Ook hier had ik de indruk dat er sprake was van ‘gefaket’ te worden en dan wel door de makers. Wat je zag was niet de werkelijkheid en waarheid, maar een deel er van met een bepaalde donkere lichtval. De Duitse afdeling van het WNF stapte woedend naar de rechter vanwege de in hun ogen valse aantijgingen.

Nuchterheid

We moeten niet naar groene gekte. Maar naar nuchterheid. Die nuchterheid is dat je hoe dan ook moet proberen met iedereen samen te werken. Zonder samenwerking wordt alles weggekapt en omgeploegd en leeggevist. Dan zou er voor de Orang-Oetan nu al geen plek meer zijn. Zonder samenwerking zijn Afrikaners met een klein stukje land permanent overgeleverd aan het harde kapitaal van China. Zonder pardon worden ze van hun land gezet. De nuchterheid gebiedt dat wij samen met multinationals en grote landen ook daar een halt aan moeten toeroepen. Ook dat is barmhartigheid.

 

Assen
Stoffer Otten


Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....