Wij lezen thuis een aantal kranten, zijn geabonneerd op diverse periodieken en lezen deze ook nog. In veel opzichten zijn we net kleine kinderen: we zoeken naar plaatjes en foto’s. Dat verlevendigt het verhaal. Eén van mijn kleinkinderen hoef je namelijk niet een boekje te geven waar geen illustraties in staan. Dat is niet echt. Dan is het net alsof er iets ontbreekt. Zou het wel waar zijn wat er geschreven staat?

 

Toen mijn vrouw en ik jaren geleden trouwden hadden we een fotograaf die alles wat er gebeurde vastlegde op de gevoelige plaat. Het begon al bij mij thuis toen ik het ouderlijk huis verliet met een boeket bloemen in de hand. Mijn ouders zwaaiden mij uit. En zo werd er van elke situatie een foto gemaakt. Zo nu en dan wordt er nog wel eens naar de trouwreportage in het fotoalbum gekeken. Wat waren we toen nog heerlijk jong.

Enige tijd terug bekeek iemand met ons dit album. Na de laatste bladzijde vroeg ze: ‘Zijn jullie wel in de kerk getrouwd? Ik zie helemaal geen foto’s van de kerk.’ We konden haar geruststellen en legden haar uit dat het toen nog niet bij iedereen de gewoonte was om in de kerk ook foto’s te maken. Veel mensen vonden toen nog dat foto’s maken van een kerkelijke huwelijksbevestiging of andere bijzondere gebeurtenissen in de kerk, niet eerbiedig was. De liturgie hebben we natuurlijk nog laten zien en ook de trouwbijbel met daarin de tekst. Maar dat is ook het enige wat daaraan herinnert.

 

Het is nu anders. Tegenwoordig worden er diverse foto’s gemaakt van bijzondere  gebeurtenissen tijdens de eredienst. Op zich is daar niks op tegen. Het maakt het verhaal compleet. Alleen de wijze waarop foto’s gemaakt worden, loopt sterk uiteen. Soms stappen er bij een doopplechtigheid wel drie of vier mensen rond met een camera. En maar flitsen…. Dan denk ik dat er weinig te merken is van de eerbied en de heiligheid die bij zo’n gebeurtenis hoort.

 

Foto’s maken in de kerk? Prima! Je kunt anderen laten zien dat het echt gebeurd is. Het maakt het compleet. Wat er in de kerk gebeurt is toch het belangrijkste bij dit feestelijk gebeuren?

Maar doe het dan met een enkele fotograaf die onopvallend zijn werk doet. Het zou beter zijn dat predikanten tijdens een doop- of huwelijkgesprek hier met de belanghebbenden over doorspreken dan dat ze het maar op hun beloop laten. En gelukkig wordt daar steeds meer over nagedacht.

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...

 • Altijd die angst 2023-01-27 16:05:32

  Het is een jaar of twintig geleden. Met een groep werkers van de Nederlandse Patiëntenvereniging...