De Groene Bijbel komt in het najaar uit. Hebt u er al van gehoord?

Vrijdag 3 juni was de voorpublicatie tijdens de bijeenkomst “Groen Geloven” in de Utrechtse Jacobikerk.

 

Zo’n tweehonderdvijftig genodigden kwamen vanuit heel het land bijeen in deze prachtige kerk. Een gemêleerd gezelschap, mensen vanuit de politiek, kerken, plaatselijke overheden, ondernemers, hulpverlening, organisaties die zich sterk maken voor milieu en duurzaamheid, en diverse christelijke organisaties.

Boeiend om dit mee te maken, want het komt vrijwel nooit voor dat mensen met heel verschillende achtergronden en professies zich scharen achter hetzelfde doel, namelijk laten zien dat geloof en Bijbel groen zijn, en dat God de Schepper van al dit groen is, en dat christenen dit behoren uit te dragen.

 

In het najaar ligt deze bijbeluitgave in de boekhandels. Elke tekst die iets te maken heeft met natuur of milieu is dan in groen aangegeven.

En dat zijn niet zomaar een paar groene verzen, het zijn er meer dan zestienhonderd! Daarnaast komen er verdiepende artikelen en persoonlijke verhalen in te staan die betrekking hebben op dit thema, aangevuld met schitterende natuurfoto’s. De vertaling is NBV-2007.

 

Dit alles maakt deze bijbel tot een bijzondere uitgave. Het benadrukt dat we leven in een omgeving die we van God gekregen hebben en dat we daar zorgvuldig mee om moeten gaan. Maar ook dat we er van mogen genieten en dat het iets laat zien van de nieuwe aarde die ons te wachten staat.

 

Bijzonder aan deze bijbel is trouwens dat hij wordt gemaakt van het papier van gebruikte en ingeleverde oude bijbels.

Daar straalt ook iets in door dat we van heel klein tot megagroot, van consuminderen tot wind- en zonneparken, ons in kunnen zetten voor het behoud en goed beheer van deze planeet. Lezend in het proefdrukje besef je de betrokkenheid van de Vader bij onze wereld op zoveel plaatsen in de Bijbel door de eeuwen heen. Confronterend komt de vraag naar onze verantwoordelijkheid ten opzichte van deze materie tot uiting.

Hoe groen willen we zijn?

 

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...