Traditiegetrouw is de tweede zondag in september de startzondag, waarbij de nadruk vooral op onze jongeren is gericht. Gods Woord staat zo’n dag centraal: vaak ’s morgens voor de jongste jeugd en ’s middags voor de oudere jeugd. In diverse gemeenten komen de jongeren ’s avonds bij hun predikant of jeugdouderling(en) samen om na een maaltijd met elkaar in gesprek te gaan. Mooi is dat. Even terzijde: er zijn soms gemeenteleden die het bijwonen van een kerkdienst, waarbij de nadruk van de verkondiging en de rest van de dienst komt te liggen bij onze kinderen en jongeren, niet nodig vinden. Ze komen niet. Jammer! Een valse start?
Om iedereen toch te laten merken dat het een start is voor iedereen, worden er in diverse gemeenten in de week vooraf of de week na de startzondag, diverse activiteiten ontplooid: een viswedstrijd voor de liefhebbers (jong en oud), een lezing over een bepaald onderwerp, een volley- of voetbaltoernooi (kerkenraad tegen jeugd), een uitstapje voor de senioren, een zangavond of een BBQ voor de hele gemeente. Allemaal leuke dingen. Bij het lezen van dit soort berichten gaat mijn hart altijd wat sneller kloppen. Lekker actief bezig en de mogelijkheid om elkaar op een ontspannen manier te ontmoeten. Een prima start.
Vanaf de startzondag beginnen de catechisaties ook weer. Wekelijks of om de veertien dagen komen jongeren in verschillende leeftijdscategorieën een uurtje bij elkaar om samen met de predikant of met een of meer door de kerkenraad aangestelde personen de Bijbel te bestuderen, vaak aan de hand van materiaal dat mede gebaseerd is op de catechismus. Zo worden onze jongeren bijbelse begrippen bijgebracht waardoor ze de Bijbel beter leren begrijpen. Maar ook heel praktische zaken zoals: waarom zijn we kerk?, en: waarom doen we het zo? Kortom, genoeg stof.
Maar … in al die startweekactiviteiten mis ik vaak een moment waarop de predikant en/of catecheten met de ouders van de kinderen in gesprek gaan. Waarover? Het bidden voor de catecheten en de jongelui, de lesstof, het nut van catechese, de presentie en andere praktische zaken. Want catechese is vooral ook een verantwoordelijkheid van de ouders. Dit zal een start nog waardevoller maken.
Pieter Sijtsma, Dokkum