Sinds februari 2016 hebben we in onze kerk te Hoogeveen de zogenaamde ‘groeidiensten’. Deze diensten onderscheiden zich van ‘reguliere’ diensten doordat ze meer gebruik maken van liederen uit andere bundels. En daarnaast intro’s, schriftlezingen en (alternatieve) wetslezingen door een gastheer of -vrouw. Op de naam ‘groeidienst’ kwam kritiek: alsof andere diensten geen groei beogen. Maar het gaat natuurlijk bij deze vorm om iets anders.

Op de website www.lazarus.nl  betoogt Rob Bell, predikant en theoloog, dat de traditionele kerkstructuren nog teveel op vroeger zijn gericht. Vroeger konden mensen veelal niet lezen. Zelfs geestelijken lazen weinig want de bieb was ver weg en boeken zeldzaam. ’s Avonds was er geen lamplicht en de meeste mensen waren veel tijd kwijt met puur overleven. Nieuwe ideeën waren zeldzaam, waar moesten die vandaan komen? Maar nu hebben we allemaal boeken, apps, blogs, cursussen en internet. Christenen hebben meer theologie in hun boekenkast dan de gemiddelde 17e-eeuwse predikant, schrijft Bell. Zelfs Grieks en Hebreeuws zijn nu ook voor leken beschiktbaar.

Natuurlijk, dat alles maakt het niet eenvoudiger. Internet verkoopt ook onzin. Door de geletterdheid heeft iedereen een eigen ‘theologie’. Dat vindt de dominee lang niet altijd fijn. Als iedereen nou es gewoon gelooft wat hij zegt... Maar het is zoals het is. We leven nu eenmaal in een tijd met geletterde mensen. Nadenkende mensen met ideeën, opleidingen, kennis en ervaring. Die dat ook in de kerk kunnen en willen inbrengen. En waarom ook niet? Dat kan onder leiding van een professionele theoloog.

De dominee is nou eenmaal niet meer de enige slimmerik, aldus Bell. Maar dat is niet het enige. Ik citeer Robert Bell: ‘Een kerk waarbij niet die ene voorganger het beeld bepaalt sluit ook beter aan bij onze cultuur. We zijn gewend aan afwisselende programma’s, verschillende stijlen en diverse sprekers. Dat kennen we van tv en de radio, maar ook van ons werk waarvoor velen lezingen, seminars en persooneelsvergaderingen bijwonen.’

Ik hoor weleens: ‘Was het dan soms niet goed, zoals we het vroeger deden?’ Het antwoord is: Vroeger was het beter noch slechter. Het is nu gewoon anders.

 

Nynke Sikkema-Holwerda, Hoogeveen


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...