Kun je de scheppingsorde loslaten, zonder in chaos, de omgekeerde schepping, te belanden? Een van de belangrijke scheppingskenmerken is de man/vrouw verhouding. ‘Mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen’. ‘En zie, het was zeer goed’. Maar het bleef niet goed. De zondeval was aanzet tot nieuwe chaos. Alles werd door elkaar geschud. De seksualiteit niet in het minst. In Zijn genade gaf de Heere regels, geboden, om ons uit het moeras te houden. Maar steeds minder mensen vragen naar Hem, laat staan naar Zijn geboden.
In het Financieele Dagblad van 12 november jl. stond een schokkend artikel. ‘Het web als panseksuele vrijplaats’. Het stuk is niet direct voor het grote publiek geschreven, maar het gaat ons wel allemaal aan. De strekking is, dat het internet de mogelijkheid biedt om te spelen met je seksuele identiteit. In online-games is het mogelijk, “om je anders voor te doen dan je ‘echte’ zelf, en eens te voelen hoe het is om in huid van de andere sekse te kruipen. Het werd als een grote bevrijding gezien om de lichamelijk begrenzingen los te laten.” De nieuwste trend onder jongeren is om jezelf te zien als ‘gender fluid’. Onze seksuele identiteit is vloeibaar. ‘We moeten ons niet meer vastpinnen op zoiets als mannetje/vrouwtje, of LGBT, maar onszelf de vrijheid gunnen om het beste van alle seksuele werelden met elkaar te verenigen.’ De vraag is nu of we in staat zijn “de begrenzingen van onze lichamelijkheid ook mentaal los te laten, nu het technologisch gezien steeds makkelijker wordt om ons lichaam op elke denkbare manier te herscheppen”.
Na een lange discussie over homoseksualiteit lijken we nu in een kolkende stroomversnelling te belanden. De afkorting LGBT is al achterhaald. ‘Het COC wil nu ook de letter ‘I’ aan deze afkorting toe voegen: naast gays, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen komt dan ook de erkenning voor de interseksuelen, mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen hebben. Er wordt nu zelfs gepleit voor de uitbereiding van de afkorting naar LGBTQIAP, waarbij de letter A staat voor aseksueel, (mensen zonder behoefte aan seks), de P voor panseksueel (mensen die niet vallen op geslacht, maar op karakter en persoonlijkheid) en de Q juist weer de afkeer van dit hokjesdenken afdekt met de overkoepelende term ‘queer’. (Queer is een parapluterm voor iedereen die zich verzet tegen de heteroseksuele norm). ‘De wereld’ herschept zichzelf.
Krijn de Jong, Urk