Misschien heeft u het meegekregen: het WK voetbal is in volle gang. Het WK wordt dit jaar georganiseerd door Rusland. Een maand lang heb ik zitten wachten op het voorstel om dit WK daarom te boycotten. Rusland mag dit toernooi alleen organiseren omdat ze het gekocht hebben. Maar er zijn nog veel meer goede redenen voor een boycot. Want naast die corruptie is er de dreiging uit het oosten. De annexatie van De Krim, de problemen in Oost-Oekraïne waar Rusland een rol in speelt. Bovendien gaat het regime in Rusland niet echt vriendelijk om met de oppositie. En we hebben als Nederland een conflict met Rusland vanwege MH-17.

 

Maar geen boycot. Geen team dat thuis is gebleven vanwege de situatie in Rusland. Geen coach of speler heb ik gehoord die een politiek statement wilde maken over dit WK. Zelfs in Nederland is er geen boycot afgekondigd. En dat terwijl we toch altijd zo goed weten hoe het hoort. Maar zowel de NOS als RTL-4 besteden in hun avondprogrammering uitgebreid aandacht aan het WK. Op NPO-1 zijn alle wedstrijden live te zien. En dat terwijl Nederland niet eens meedoet. Als het ooit gemakkelijk boycotten is, dan dit jaar wel… Er is als supporter van het Nederlands Elftal toch niets aan.

 

In 1978 was het WK in Argentinië en toen werd er vanwege het regime daar wel uitgebreid opgeroepen tot een boycot. Maar in 2018 is het oorverdovend stil. Hoe moet dat over 4 jaar als het WK georganiseerd wordt door Qatar? Er is inmiddels voldoende bekend over de omstandigheden waarin de mensen die aan de WK-stadions werken verkeren. Hoeveel doden er zijn gevallen bij de bouw van die stadions. Dat het eigenlijk op geen enkele manier mogelijk zou moeten zijn dat zo’n ministaat zonder voetbal(cultuur) maar met onbeperkte oliedollars een WK koopt.

 

Ik begin nu vast met mijn goede voornemens. Over vier jaar boycot ik het WK. Nu alleen nog hopen dat Nederland ook dan niet meedoet, want anders…

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart


Commentaar

 • Gezegend en gezonden 2019-02-15 18:27:32

  Sta er eens bij stil, bij wat er eigenlijk gebeurt aan het eind van de kerkdienst …! Je komt in de...

 • Toetsen 2019-02-08 19:04:55

  Afgelopen weken was het de tijd van de jaarlijkse CITO-toets. Niet alleen in groep 7 en 8, maar...

 • Klop op de deur 2019-02-01 15:00:47

  ‘Ik sta voor de deur en ik klop’. Een bekende bijbeltekst. Wat doe je dan? Doe je open? Bereid je...

 • Gevaarlijk beroep 2019-01-25 15:09:25

  Elke morgen vallen er bij ons een aantal kranten op de mat. Een stroom aan informatie. Daar moet...