Daar heb ik echt een gloeiende hekel aan. Onverwachts overvallen worden door een telefoontje van een absoluut goed doel. ‘U steunt ons al, daar zijn we heel dankbaar voor, maar misschien wilt u uw bijdrage nog wat verhogen?’ Je staat voor het blok. Je vindt het doel goed, je wilt zeker niet onvriendelijk zijn, daarom zeg ik dan zo vriendelijk mogelijk, dat ik daar graag eerst over na wil denken en daarna eventueel zelf contact zal opnemen. Nadat ik opgelegd heb blaas ik even stoom af. Bah. Het was voor mij daarom niet moeilijk om mee te leven met de wrevel van ND journalist Gerard van der Horst (ND 24 september). Hij werd tijdens een concert bestookt door medewerkers van christelijke hulporganisatie Compassion. Die weten hoe je een product op de markt moet zetten. Dus zit je daar. De arme Afrikaanse kinderen worden met alle moderne middelen heel dicht bij je gebracht. Je kunt geen kant op, binnen enkele minuten sta je schaakmat. Een afwijzing van het aanbod voelt als ongehoorzaamheid aan Jezus. Je moet je behoorlijk schrap zetten om deze druk te weerstaan. Als je toch, tegen je zin, overstag gaat, is het niet uit liefde of overgave, maar omdat je niet voor een ongevoelig monster wilt doorgaan.

Een paar dagen later, 3 oktober, gaat de christelijk-gereformeerde predikant Wim de Bruin uit Zutphen nog wat dieper op het onderwerp in. Hij pleit ervoor dat de goede doelen hun taal zuiver houden. Hij heeft vragen bij de missie van Compassion om kinderen ‘in Jezus naam van armoede te bevrijden’. Is dat bijbelse taal? Jezus kwam in de eerste plaats om ons, rijk en arm, van zonde te bevrijden. Veel christelijk organisaties lijken meer en meer op te schuiven in de richting van bevrijding van armoede en onrecht. Dat zijn de vijanden.

Wat meer bescheidenheid zou voor ons allemaal ook geen kwaad kunnen. Het ophemelen van eigen werk en eigen doel vindt niet echt grond in de Bijbel. ‘Een ander roeme u en niet uw eigen lippen.’ Waarom vertellen mensen niet gewoon wat ze doen. Als daarin de liefde en de passie voor Jezus en voor de zwakke wordt gevoeld, dan komen mensen vanzelf in beweging. Laten we onze missie zuiver houden: ‘Omzien naar weduwen en wezen in hun druk en onszelf onbesmet van de wereld bewaren’.

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...