Kent u Hendrik Groen? Ik wel en ik vind hem geweldig. Niet dat ik hem persoonlijk ontmoet heb, maar ik heb zijn geheime dagboeken gelezen en de verfilming van dat dagboek gezien.

Hendrik Groen is een romanfiguur. Hij woont in een verzorgingshuis in Amsterdam. Het huis wordt streng geregeerd door de directrice, de bewoners hebben zich strikt aan de regels te houden, eigen initiatief is uit den boze! Hendrik komt in opstand tegen het regiem, hij springt behoorlijk uit de band.

Hij zoekt lotgenoten en samen richten ze de club Omanido op: Oud maar niet dood. De club verzint van alles: uitstapjes, etentjes, concertbezoek enzovoort.

 

Een paar weken geleden was er de landelijke ‘Week van de eenzaamheid’. Veel mensen, jongeren maar vooral ook ouderen, zijn vaak eenzaam. Daarom worden er allerlei initiatieven ontplooid en één daarvan is het project De Tijdmachine.

De Tijdmachine laat ouderen onder begeleiding van reisleiders terugreizen naar de jaren zestig. Daarvoor richten ze een huiskamer in in de stijl van die tijd en in die kamer gaan ze in gesprek over hun herinneringen aan vroeger, maar ook over wat ze nu nog zouden willen. Die wensen proberen ze te realiseren. Het kan gaan over het organiseren van een uitje, over de muziek van toen, maar ook over het werven van maatjes of het verbeteren van de zorg. Doel is vooral om ouderen niet te betuttelen, maar ze de regie over hun leven zelf te laten houden.

 

Vorige week dinsdag bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan de Stichting De Tijdmachine in woonzorgcentrum Groenland in Zaandam. Hij sprak met bewoners en verzorgers en kreeg een demonstratie van De Tijdmachine. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn. Neem een voorbeeld aan de levenslust van Hendrik Groen!

Gelukkig is De Tijdmachine niet het enige project tegen eenzaamheid. Nu veel mensen niet meer het vangnet van een kerk hebben, springen allerlei maatschappelijke organisaties hierop in. Christenen hebben hierin ook een taak, zowel binnen als buiten de eigen gemeente. Denk aan de mensen die te oud zijn om de bijeenkomsten te bezoeken. Of aan buurtbewoners die extra aandacht nodig hebben.

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

www.stichtingdetijdmachine.nl

 


Commentaar