Wat een wieg is weet iedereen. Bij een wieg denk je aan baby’s, aan kersverse vaders en moeders. Maar zo’n wieg bedoel ik nu niet. WIEG is ook de afkorting van Wetsvoorstel Invoering Extra Geboorteverlof.

Tot nu toe krijgt de partner van een zwangere vrouw na de bevalling twee dagen verlof. Daarna moet er weer gewerkt worden. Met ingang van volgend jaar wordt dat uitgebreid naar een werkweek verlof, in 2020 komt er de mogelijkheid bij om in het eerste half jaar na de geboorte nog eens vijf weken verlof op te nemen. Het UWV betaalt dan zeventig procent van het loon door.

 

Prachtig toch? Dat het besef steeds meer doordringt dat vaders vanaf de geboorte, of zelfs al daarvoor, belangrijk zijn voor een kind. Voor de ontwikkeling van een vertrouwelijke band vanaf de babytijd. Tegenwoordig is dat misschien nog nodiger dan vroeger, toen veel vaders overdag werkten voor de kost en hun vrije tijd nogal eens besteedden aan vergaderingen van kerkelijke en maatschappelijke instanties. In deze tijd van ‘vervrouwelijking’ van met name het onderwijs zijn vaders heel erg nodig in het leven van hun kinderen. Bovendien is de geboorte van een kind, ook voor vaders, een ingrijpend iets. Niet alleen emotioneel, maar ook vaders leveren een (soms groot) gedeelte van hun nachtrust in. Veel jonge vaders zijn in de eerste weken na de bevalling doodmoe. En ze kunnen niet, zoals de moeder, tussen de bedrijven door een dutje doen op de bank.

 

Voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn dit niet de enige redenen voor dit wetsvoorstel, zelfs niet de voornaamste. Want als de vader meteen vanaf het begin betrokken wordt bij de taken rondom de verzorging van de baby en bij de andere taken in het gezin, zodat het werk eerlijker verdeeld wordt, als ouders vanaf het begin samen kunnen wennen aan het leven met een baby in huis, zal het ook voor de moeder gemakkelijker zijn om haar werk weer op te pakken. En ook dat is natuurlijk best wel een belangrijk punt, niet alleen voor moeders, maar ook voor de economie van Nederland.

 

Vraag: Hoe moet het met vaders die geen dertig procent van hun salaris kunnen missen?

 

Janneke van der Molen, Bierum


Commentaar

 • Dat hoort er toch bij? 2020-02-14 18:16:22

  Ze keken vreemd op toen de vraag gesteld werd. ‘Want het hoort er toch bij?’   Iemand vertelde over...

 • De leugen regeert 2020-02-07 18:21:27

  Dit is een uitspraak van toenmalig koningin Beatrix. Zo karakteriseerde zij in 1999 de kwaliteit...

 • Hulpverlening 2020-01-31 18:32:16

  Komende zondag is het hulpverleningszondag. Het is een goed gebruik om in de dienst stil te staan...

 • Maand van de Bijbel 2020-01-24 18:46:24

  We hebben al de bijbelzondag in oktober, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap. Een...