Het leven is anders geworden. Dat vraagt ook om andere gewoontes. Wát moeten we nú doen? Er is geen eenvoudig antwoord. We worden vooral in veel opzichten belemmerd. Zelfs in de zondagse samenkomst. Je gelooft het bijna niet. Maar misschien kunnen we nu ook nieuwe dingen ontdekken. Bidden helpt daarbij. We hebben hier in huis de vaste gewoonte om 's morgens drie of vier kranten door te nemen. Dat doen we nog steeds. Alleen stellen we nu, naar aanleiding van de berichten, een gebedslijst samen. Dat kan personen, landen of situaties betreffen. Later in de morgen nemen we tijd om samen te bidden. Ieder de helft van het lijstje. Woensdag 16 april stond Ecuador op de lijst. In de Volkskrant lazen we een verschrikkelijk bericht. 'In Ecuador ruik je de dood op straat'. De ontbindende lijken liggen er zomaar buiten. De overheid kan het niet meer aan. 'Het zijn er eenvoudigweg te veel'.

  

De vraag drong zich bij mij op: 'wat zouden de christenen in Ecuador nu doen? Ik ken de verhalen uit de Vroege Kerk. Tijdens pestepidemieën begroeven de christenen de lijken die her en der op de straten lagen. De liefde tot God drong hen om voor Zijn schepselen te zorgen. Het heeft in die tijd veel indruk gemaakt. De kerk kreeg een soort groeistuip. Later werd 'de doden begraven' toegevoegd aan de werken van barmhartigheid. Maar wat doen wij nu? 

 

Het is niet de bedoeling dat we de held gaan uithangen. We moeten gewoon doen wat we altijd moeten doen: onze naaste liefhebben. Maar het in praktijk brengen van dit gebod is tijdens een epidemie een beetje moeilijker en gevaarlijker. Het is wel echter. De geschiedenis koesteren is makkelijker dan de complexe werkelijkheid aangaan. Wat doen we nu? Dat we worden afgeremd is ook wel goed. We zijn niet geroepen om anderen in gevaar te brengen. Onze kinderen en kleinkinderen zitten er bovenop. We moeten binnen blijven. Geen eenvoudige opgave. Ik probeer te leven volgens de dubbele stelling: 'houd je aan de regels' en 'nood breekt wetten'. En we bidden dus. Bidden doet iets met je. Het maakt je opmerkzaam en het wekt liefde op voor je omgeving. Het kan je zelfs veranderen.

 

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

 • ‘De gevende hand is altijd boven.’ 2023-03-24 18:08:22

  Ik moet de laatste tijd nogal eens denken aan deze uitdrukking. Iemand gebruikte hem in een...

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...