We zitten middenin de ‘intelligente lockdown’ wegens de dreiging van besmetting met het coronavirus. Middenin wil overigens niet zeggen dat het nu nog net zolang duurt als dat het nu heeft geduurd. Hoe het precies zal gaan weet niemand.

Het aantal problemen is groot. Medici en andere deskundigen breken er zich het hoofd over. Men bedenkt oplossingen die echter niet lang houdbaar zijn. De lockdown móet worden opengebroken. Er komt een ’nieuw normaal’
Mijn vraag is: ‘Hoe ziet het nieuwe normaal eruit?’ Het enige antwoord is: ‘Anders!’ Dit antwoord roept bij mij een andere vraag op: ‘Anders dan wat? Wat was eigenlijk het “oude normaal”?’
Mijn dochter is psycholoog. Haar vraag ik het. Het antwoord is duidelijk: ‘Iedereen heeft zijn eigen normaal.’ Met andere woorden: iedereen mag zelf bepalen, wat voorheen gewoon was, en dat aanpassen aan de nieuwe situatie? Of wel: eenieder doet wat goed is in eigen ogen? Dat klinkt mij niet goed in de oren.

Toch denk ik erover na en kom tot een inzicht. Bij ons thuis werd regelmatig gezegd: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Het heeft te maken met het goede voorbeeld zijn en niet te kritisch op anderen. Het gedrag van anderen kan je niet veranderen, maar wel dat van jezelf. Dus hoe ga ikzelf om met deze crisis?

Wat verandert er eigenlijk in mijn leven en wat blijft er hetzelfde? Wie goed heeft opgelet in de afgelopen weken, heeft gezien dat veel mensen heel veel last hebben van deze situatie. Er is veel onrust, angst en onzekerheid over de toekomst. Niemand heeft het meer in de hand.

Maar hadden we het ooit wél in de hand dan? Als één ding me duidelijk is geworden, is het dat wij állemaal de Here God zo verschrikkelijk nodig hebben om al onze onrust en zorgen van ons over te nemen.
Als dit nog niet normaal was, dan wordt het hoog tijd dat dit het ‘nieuwe normaal’ nu wordt.
Jezus zegt: ‘Kom tot Mij allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal u rust geven’ (Mat.11,28).

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

 • ‘De gevende hand is altijd boven.’ 2023-03-24 18:08:22

  Ik moet de laatste tijd nogal eens denken aan deze uitdrukking. Iemand gebruikte hem in een...

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...