Misschien komt het je bekend voor. Je vertelt aan een vriend dat je een dagje uit gaat, of aan je moeder dat je op vakantie gaat en de reactie is meteen: ‘Geniet ervan.’ Vriendelijk dat mensen ons dat genieten toewensen. Maar soms gaat het wat ver. De goed bedoelde opmerking ‘geniet ervan’ kan agressieve vormen aannemen. In een restaurant of op een terrasje lijkt het verplicht. De serveerster zegt het in mijn beleving in elk geval meestal nogal dwingend: ‘Geniet ervan!’ Genieten als opdracht.
Ergens terecht natuurlijk, want al die leuke, lekkere dingen – die zijn een voorrecht. Je moet ervan genieten. Maar het lijkt soms wel alsof dat genieten een doel in zichzelf is geworden. We leven ons helemaal uit. We gaan een dagje uit. We gaan ergens een lekker hapje eten. We pakken een bioscoopje of gaan naar een musical. We gaan een nachtje weg. We bezoeken een festival. We gaan naar Zandvoort voor de Formule 1. We vliegen naar Qatar voor het WK voetbal. We gaan een weekendje naar Ibiza of New York. The sky is the limit.
We gaan steeds verder, we willen steeds meer. Genieten als een opdracht en een heilig moeten. Maar is dat het belangrijkste? Het is goed als we zo nu en dan gewezen worden op de schadelijke effecten van ons gedrag.
Volgende week zondag, 16 oktober, is het Micha Zondag. Voor wie Micha niet kent, het is een organisatie die opkomt voor gerechtigheid. Dat gebeurt vanuit de tekst in Micha 6,8: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.’ Dit jaar gaat het op de Micha Zondag over het meedoen in een verkeerd systeem. De manier waarop wij omgaan met de mens en de schepping is niet barmhartig, maar gericht op ons eigen gewin.
Ergens weten we dat wel. Maar ja, wat kunnen wij er aan doen? We zitten nu eenmaal in dat systeem. We hebben er maar weinig invloed op. We kunnen het niet alleen veranderen. En zo gaan we door met het zoeken van excuses. Maar als we het systeem niet kunnen veranderen, betekent dat niet dat we zelf niets kunnen doen. Want een beter milieu begint bij jezelf, zo werd ons in de jaren negentig al in allerlei reclames geleerd. We kunnen zelf een eerste stap zetten. Want we weten wat de HEER van ons wil. Niets anders dan recht doen en trouw betrachten.
We kunnen een ander niet veranderen, maar ons eigen gedrag wel. We kunnen zelf keuzes maken die recht doen aan de mens en de schepping. Op zoek gaan naar een eerlijke manier van leven. Niet alles doen wat kan, maar soms eens iets laten. Goed zorgen voor de schepping. En vooral nederig de weg van God zoeken en die gaan. Jezus Christus is de weg, de waarheid en het leven. Zoek Hem en volg Hem. Dat geeft rechtvaardigheid en trouw. Zo word je een nederige volgeling van God.
Wouter Moolhuizen, Hoogeveen