Soms vraag ik het me af: ‘Wat is het middelpunt van de wereld?’ En dan bedoel ik de aarde. In mijn hoofd popt de wereldkaart op, zoals ik hem ken uit de Bosatlas. Meten is weten. Met een beetje smokkelen kom ik bij Nederland uit. Europa in elk geval. Logisch? Ja dat is logisch vanuit ons gezichtspunt. Amerika ligt in het westen en Rusland in het oosten. En wij in het politieke midden.
Maar toen zag ik een wereldkaart zoals ze die in China gebruiken en opeens ligt Amerika in het oosten en nota bene ook in het westen. Nederland gaat ergens links van het grote midden op in een wirwar van kleine landjes, die niks voorstellen. En het midden is het grote China. Zo betrekkelijk is het dus. Het is maar hoe je het bekijkt.
Mijn zoektocht op het internet naar het middelpunt van de wereld levert ook nog een aantal plaatsnamen op. Mekka in Saoedi-Arabië, Corum in Turkije en Jeruzalem in Israël. Lastig te bepalen als je weet dat de aarde een bol is. Het is maar hoe je het bekijkt.
Behalve de wereld van de landkaart heb je ook je eigen wereld. Ieder heeft zijn eigen wereld en is daarvan het middelpunt. De wereld draait om jou, onmiskenbaar en onvermijdelijk. Het heeft een negatieve klank – dat is jammer – maar je zult het ermee moeten doen.
Het begint als kind. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik heb broers en zussen, een vader en moeder. Zij hebben mij, maar daar gaat het nu even niet over. Ik heb hen. Als de wereld wat groter wordt ontdek je dat je meer hebt, dat er meer gebeurt om jou heen en soms door of voor jou.
Binnenkort word ik 65 jaar en ik heb inmiddels ontdekt dat ik nog een broer heb. Die is dit jaar 75 jaar geworden. Hij heet Israël. Raar eigenlijk, want Israël is er toch al van oudsher? De aartsvaderen, de stamboom van Jezus, alles wat in de Bijbel staat? Waarom dan toch pas 75 jaar? Dat is maar 10 jaar ouder dan ik. Wat is de geschiedenis van de staat Israël?
Na de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkelijke holocaust, waarbij zes miljoen Joden zijn uitgeroeid heeft de wereld in 1948 de Joden een eigen stuk grond gegund. De staat Israël.
Het conflict is zo oud als de wereld. Van wie is dit stukje grond? Sommige Joden beroepen zich op Bijbelse beloften, de rechtswereld heeft pen en papier nodig om juridisch het recht van eigendom te registeren en verder beleeft menig individu het vanuit zijn eigen gevoel of geloofsovertuiging en strijdt ervoor op leven en dood. Het is maar hoe je het bekijkt.
De profeet Ezechiël noemt Jeruzalem de navel van de aarde (Ez.38: 12). En in de Bijbel staat de Godsstad Jeruzalem centraal en wordt er zelfs gesproken over het Nieuw Jeruzalem.
Maar niet zozeer de stad is het belangrijkste. Het is God zelf die het middelpunt is van alles en allen. Hij die was, die is en komen zal.
Nel Noppe, Leeuwarden