Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de ‘Ver van je bed show’ heette. De KRO zond dit uit met de bedoeling de kijker bekend te maken met situaties en gebruiken ergens anders op de wereld. De mensen waren vroeger niet zo bereisd als nu en ook kreeg men niet zoveel informatie over de rest van de wereld. Dat is tegenwoordig wel anders. Wie wil kan alles over iedereen te weten komen, waar en wanneer je maar wilt.

De uitdrukking ‘het is een ver van je bed show’ is nu zo ingeburgerd, dat het bestaan van een programma met die naam mij ontgaan was. Het betekent ‘iets wat ver van iemand af staat, waar hij niet veel van weet of nog niet veel belangstelling voor heeft en waarvan hij verwacht er nooit mee te maken te krijgen.’

Hoewel er in Nederland ook grote problemen zijn, vinden op dit moment de echt vreselijke gebeurtenissen plaats op grote afstand. Ver van ons bed. Hoewel? Hoe ver staat ons bed nu eigenlijk, staan wij van die ellende af? Wat als we dat bed eens zouden verplaatsen en het van dichterbij gingen bekijken?

Vorig jaar is mijn man Peter samen met anderen in Oekraïne geweest om de mensen daar bij te staan en herstelwerkzaamheden uit te voeren. Oekraïne is al jaren in oorlog met buurland Rusland dat wordt geleid door Poetin. Tijdens eerdere vakanties hebben we vrienden gekregen in Finland, die vlakbij de Russische grens wonen. Ook zij hebben een geschiedenis met datzelfde buurland, destijds geleid door Stalin. Daarom hebben we besloten deze zomer met onze camper langs de Fins-Russische grens te gaan om te horen en voelen hoe het daar is. Van het bovenste punt aan de Barentszzee tot in het zuiden aan de Finse Golf. Door met de mensen te praten kom je erachter wat hun realiteit is en kom je dichterbij hen te staan. Wat we van hen hebben geleerd? Alert te zijn.

Hoe staat het met onze belangstelling voor de wereld en wát hebben wij ermee te maken?
De wereld dringt zich aan ons op, dwingt ons om verantwoordelijkheid te nemen voor ooit gemaakte keuzes. De Russen staan ook aan onze grens, ook al ligt die grens op twee duizend kilometer afstand. Dat er honger is in de wereld is ook onze zaak en ook de situatie in het Midden-Oosten gaat ons aan.

Het bed vertegenwoordigt in de uitdrukking ‘ver van je bed’ gemakzucht. Het is helaas niet zo dat wij dergelijke problemen zomaar kunnen oplossen. Dat kan alleen onze goede Vader God en daarvoor bidden wij dagelijks. Maar voordat God ingrijpt moeten wij er wel oog voor willen hebben. Niet wegkijken. Aandacht en compassie hebben voor de betrokkenen. Voor hen die lijden en voor hen die mee willen lijden door daadwerkelijk er iets aan te willen doen.

Maranatha. Kom Heer Jezus.

Nel Noppe, Tzummarum


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...