?vandaar zal Hij komen om te oordelen de levenden en de doden.?
De Here Jezus was naar de hemel gegaan. Door een wolk konden de discipelen Hem niet meer zien. Hij ging alleen niet weg zonder belofte: Hij zou terugkomen. De terugkomst van de Here Jezus is op de jongste dag, op de dag dat er geoordeeld zal worden. Wanneer de Here Jezus terugkomt? Dat is niet te voorspellen. Wel staat er in de Bijbel dat het onverwachts zal zijn: want u weet zelf maar al te goed dat de dag van de Heer komt als een dief in de nacht (1 Tess 5:2).
Dan even terug naar dat oordeel. Een oordeel, wat betekent dat nou eigenlijk? Wat is een oordeel? Bij een oordeel kun je denken aan een beoordeling, voor dat wat je hebt gedaan. Net zoals bij een werkstuk dat je voor school in moet leveren, daar krijg je ook een beoordeling op. Je wordt beoordeeld op hoe goed of hoe slecht je werkstuk is. Stel nu, dat de Here God ook zo zou oordelen. Voordat je kunt weten of je goed genoeg bent, moet je weten dat de Here God en zonde niet samengaan. Dat past niet bij elkaar, dat kan gewoonweg niet. En zeg nou zelf, ben jij zonder zonde? Nee. Niemand op de aarde waarop wij leven is zonder zonde. Dus als de Here God je zou beoordelen op grond van wat je allemaal hebt gedaan, dan was niemand goed genoeg. Dan zou niemand het eeuwige leven kunnen krijgen. Uit jezelf kun je je leven niet beteren. Daar heb je de advocaat voor nodig, die naar de hemel ging om er een plaats voor jou klaar te maken.
Voor wie is zo?n oordeel bestemd? De geloofsbelijdenis heeft het over de levenden en de doden. Daarmee worden dus ?lle mensen genoemd. Geen enkele uitgezonderd. En met geen enkele uitgezonderd bedoel ik niet alleen alle mensen die dan nog in leven zijn, maar ook de mensen die al gestorven zijn. Het is niet zo dat je, wanneer je dood bent, geen oordeel meer hoeft ondergaan. Dus ook al zou de Here Jezus niet terugkomen voordat jij gestorven bent, toch heb je Hem en blijf je Hem nodig hebben!
Nu weet je wat het oordeel is. Kun je je voorbereiden op dat oordeel? Moet je afwachten, moet je bang zijn? Vooral in je jeugd wil je graag allerlei dingen doen. Kan dat niet omdat het oordeel er aan komt? De Bijbel zegt het volgende: Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt (Prediker 11:9).
Wat je niet moet doen, is zonder Jezus je leven proberen te leiden. Zoals ik al vaker heb gezegd: zonder de Advocaat, zonder Jezus, kom je er niet. Je hebt Hem nodig, Hem alleen. Zoals een bekend lied zegt: ?Jezus is de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader dan door hem.?

Hanneke van Dokkum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...