ImageExamens, examens en nog eens examens. 240.000 + 1 scholieren kampen met verschijnselen als examenstress, vermoeidheidsverschijnselen en zijn straks allemaal 5 kilo zwaarder. Een hele belangrijke periode is dit altijd, je hoort namelijk of je geslaagd bent. Dan mag je eindelijk naar een andere school. Al heel veel jaren zit je op school, en nu moet je het waar maken. Je moet je toegangspas naar de volgende fase zelf verdienen.

Veel mensen denken dat je, om in de hemel te komen, ook een soort examen moet afleggen. Een hemels examen zeg maar. Die mensen denken dan vaak: als ik maar goed leef, als ik me maar aan de wet houd, als ik maar alle regeltjes volg, dan mag ik vast ook wel in de hemel komen. Als ik maar 3 keer bid, 2 keer naar de kerk ga, als ik maar in een Christelijke Gereformeerde Kerk zit, de goede boeken lees, of als ik altijd in het zwart gekleed ga en vooral geen dingen doe die mij plezier geven?. Wanneer ik dat allemaal goed doe, wil God mij vast wel in de hemel laten, slaag ik wel voor het hemelse examen. De schriftgeleerden in Jezus tijd dachten dat ook. Zij waren zeg maar de Bijbelkenners en de professoren van die tijd. De 10 geboden vonden zij niet genoeg en hadden er daarom nog 613 andere omheen bedacht. Een van de regels was: op sabbat mag je geen bad nemen. Je zou namelijk op de vloer kunnen spetteren en die moeten schoonmaken. Eet op sabbat niets wat groter is dan een olijf. En als je in een olijf bijt en merkt dat ie bedorven is, dan telt wat je uit hebt gespuugd gewoon mee voor je portie van die dag. Op sabbat mag je wel een luis dooddrukken, maar geen vlo. De vlo zou weg kunnen springen en dan moet je daar achteraan?
Er waren talloze van dat soort regeltjes, je kan het zo gek niet bedenken of er was een regel voor. En diezelfde schriftgeleerden lieten zien hoe vroom zij die allemaal naleefden, hoe goed ze al de regeltjes wel niet kenden en er naar de letter naar leefden. Als ze een examen zouden hebben, en er werd hun gevraagd: kende je de wet en leefde je ernaar, dan konden zij daar makkelijk voor slagen.

Toen kwam Jezus. En Hij gaf een hele andere kijk op al hun regeltjes, al hun wetjes. Hij liet namelijk zien wat de echte bedoeling was van de wet. Niet om je daarmee de hemel in te werken. Wat dat  lukt ons toch nooit, zelfs niet die schriftgeleerden. Zeggen wij niet altijd dat regels er zijn om gebroken te worden? Dat doen wij namelijk altijd. De schriftgeleerden leefden de wet van God ook helemaal niet na. Wat zij gedaan hadden met de 10 geboden was helemaal niet de bedoeling, met al hun eigen regels. Als wij ons zouden moeten laten voorstaan op ons gedrag, hoe goed wij onze meestal eigen bedachte regeltjes naleven, dan zou daar niet veel van terecht komen. Wees nou eens eerlijk: leven wij zo goed dat God ons in de hemel zal toelaten?
Nee, kijk eens om je heen wat wij alleen al van deze wereld maken: oorlog, honger, armoede. Wij verdienen het ook niet om in de hemel te komen. Sinds wij onze hand uit die van God trokken hoeft God niet meer naar ons om te zien. En daar veranderen een stel regels niks aan. Dat is wat Jezus ons komt vertellen.
God weet dat wij de wet niet kunnen naleven, en wij onszelf niet de hemel in kunnen werken. Waarom geeft Hij hem dan wel? Omdat Hij ge?erd wil worden. Toen God Mozes riep om naar de Horeb te gaan zei God: hier heb je de 10 geboden, zo wil Ik dat jullie met elkaar en Mij omgaan. Het gaat om Zijn eer. Dat we God  de eer geven die Hij verdient.

Maar hoe komen wij dan wel in de hemel, bij God?
Wijzelf kunnen er dus niks aan doen, want als wij het zouden moeten verdienen zou het niemand lukken. Er is inderdaad een examen in de hemel.
Een examen met 2 vragen. Vraag 1 luidt: hoe heb je naar Mij geluisterd, Mijn wet nageleefd? Daar halen wij alle maar 0 punten voor. Vraag 2 is: hou je van Mij? En als jij daar ja op kan zeggen komt Jezus voor jou staan. Hij is de enige die de wet heeft gehouden: volkomen.  Hij komt voor jou staan als de Ene, de Enige,en wordt die nul van jou een 10. Geslaagd!

Bram Hofland


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....