ImageElke zondag horen we ze weer: de tien geboden. In onze kerk wordenze elke zondagmorgen voorgelezen. Vaak in een lange vorm, maar soms ook in een korte vorm. Dat noemen we de samenvatting van de wet. Deze samenvatting heeft de Here Jezus gegeven.  De ?lange? wet is aan het volk Israel gegeven toen ze door de woestijn trokken. De wet is dus al duizenden jaren oud. Wat moeten wij er dan nog mee?

Niet verdiend.
De tien geboden zijn aan de Isra?lieten gegeven toen ze door de woestijn trokken. De Here God had de Isra?lieten uit het land Egypte van de slavernij verlost. De Here gaf de Isra?lieten deze regels, die vertelden hoe ze de Here God moesten dienen. Dat klinkt simpel, misschien zelfs een beetje opdringerig. Maar dat is het helemaal niet! De Isra?lieten hadden de Here God zoveel verdriet gedaan, dat ze het nooit verdienden om bij de Here God te horen. Maar de Here God wilde wel met hen te maken hebben. Daarom was het ook zo heel, heel bijzonder dat de Here God die regels gaf, want de Here God had meer dan het volste recht om heel het volk Israel te doden. Door die regels liet God zien dat God van het volk hield. Nu wisten ze hoe ze de Here moesten volgen. Als Hij dat eens niet gedaan zou hebben?
Nooit in de hemel
Dat die geboden nog steeds heel belangrijk zijn, lees je in het Nieuwe Testament. De Here Jezus geeft daar zelfs een samenvatting van deze geboden: heb de Here God lief boven alles en je naaste als jezelf. Deze regels, de tien geboden, zijn nog steeds heel belangrijk. Want wij zijn net zoals het volk van Israel: ook wij zondigen steeds, wij verdienen het niet om bij de Here te horen. De wet is onze gids. We hebben alleen wel een heel groot probleem als we denken dat wij in de hemel komen als we alles van de wet maar doen. Dat kun je vergeten, dat kunnen wij als mensen niet! Je kunt dus niet in de hemel komen als je alleen maar je aan de wet houdt, want dat lukt niet. Maar waarom hebben we dan de tien geboden gekregen? Zo kunnen we nooit in de hemel komen, zo kunnen we toch nooit bij de Here God horen!? Doordat de Here Jezus gestorven is, kunnen we vergeving krijgen als we onze verkeerde dingen aan de Here belijden. Dat is pas genade! Het is belangrijk dat je de Here God daarvoor dankt.

Onmogelijk
!
Nu nog iets over de tien geboden. Er staan in de tien geboden regels als; je mag niet stelen, niet ontrouw zijn, geen afgodsbeelden maken en nog veel meer. Tien geboden, das toch een makkie om die te houden? Dus niet! De Nederlandse overheid vindt het prima als je niemand vermoord. Zolang je niemand vermoord, kun je daarvoor geen straf krijgen. Maar de wet van de Here God gaat verder: de Here vraagt om niemand te haten, niemand dood te wensen. Kijk, daar wordt het wel even wat anders dan je gewoon aan regels te houden. Want dat is veel moeilijker! Soms doen mensen je zulke erge dingen aan, dat je ze heel wat toewenst. Het is heel moeilijk om dan de mensen lief te hebben. Daarom is het ook zo moeilijk je aan de wet te houden, daarom maak je steeds fouten. Want de Here God gaat verder en dat is maar goed ook.
Het kan zijn dat je nu denkt: dat is onmogelijk, zo kan ik de Here God nooit dienen. Maar dat is nu juist wel het geval. De Here God wil je kracht geven om Zijn wil te doen. Hij wil je alles geven wat je ervoor nodig hebt! Bid er maar om.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...