Twijfel in het geloofsleven. Het kan de beste overkomen. Dat blijkt wel als we de Bijbel openslaan. Bijvoorbeeld in Lucas 7. Daar treffen we een twijfelende Johannes de Doper aan. De man die eerder met zoveel vuur de komst van Jezus de Christus aankondigde, die lijkt nu geestelijk aan de grond te zitten en te twijfelen aan zijn eigen levenswerk. Dat blijkt wel de vraag waarmee hij twee van zijn discipelen naar Jezus stuurt: ?Zijt Gij het, die komen zou, of hebben wij een ander te verwachten??
Misschien had ook deze profeet iets andere verwachtingen van de Messias die hij had aangekondigd. Grote woorden had hij gebruikt over dopen met de Heilige Geest en met vuur en over het scheiden van het (geestelijke) kaf van het (geestelijke) koren. En toen kwam Jezus, nog door Johannes zelf gedoopt, met een optreden dat op het eerste gezicht toch wat minder spectaculair was. Misschien daarom ook wel die vraag: bent U het echt? Opvallend is wat de Heere dan doet. Hij geeft Johannes niet publiekelijk (er waren ?scharen van Johannes? bij) een veeg uit de pan, omdat die zelf niet eens gelooft in wat hij heeft verkondigd. Integendeel. Geduldig wijst Jezus op wat Hij op dat moment doet: zieken genezen, boze geesten uitdrijven, blinden weer laten zien, enzovoort. De woorden die Hij gebruikt komen bekend voor. Dat is niet voor niets: Jezus is hier niet aan het patsen met zijn wonderen, maar Hij wijst naar wat door profeten al lang geleden over Hem was gezegd (o.a. Jes. 29: 18, 35: 5, 61: 1). Kijk naar wat je collega?s zeiden, Johannes, het komt nu uit!
Johannes de Doper krijgt dus geen donderpreek. Sterker nog: Jezus neemt het voor hem op door de profetie van Maleachi (3: 1) op hem toe te passen en Johannes de grootste ?onder hen die uit vrouwen geboren zijn? te noemen. Daar staat trouwens wel een kanttekening bij: ?Maar de kleinste in het Koninkrijk Gods is groter dan hij.?
Dat biedt hoop voor wie wel eens twijfelt. Onze God zet zijn ?grondpersoneel? niet aan de dijk wanneer ze in geestelijke nood zijn en het allemaal niet meer zo zeker weten. Dat wil niet zeggen dat, zoals sommige filosofen wel bepleiten, twijfelen goed of ontzettend cool is. Dat is het niet, tenminste niet in het Koninkrijk van God. Johannes wordt terug verwezen naar Gods woord. Kijk eens wat daar staat, Johannes, en ontdek dat Ik het ben. Dat is ook de weg voor wie het nu allemaal even niet meer weet. Breng je vragen en je twijfels maar bij de Meester en laat je door zijn woorden liefdevol terechtwijzen.

Alexander Weggemans


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...