De kerk loopt leeg?
Er zijn gelukkig ook wel gemeentes die groeien, maar over het algemeen loopt de kerk in Nederland leeg. Er zijn steeds minder mensen die elke zondag naar de kerk komen. Terwijl er toch veel mensen zijn die zich christelijk noemen of die wel geloven dat er iets is. Twee?nzestig procent van de bevolking noemt zichzelf christelijk, blijkt uit onderzoek. Hoe kan het dan dat de kerken toch leeg lopen?
Veel mensen vinden dat religie en geloven iets persoonlijks is en niet iets voor een groep. Dus gaan mensen niet meer naar de kerk, maar ze geloven nog wel in ?iets?. Er zijn dus veel mensen die weg gaan uit de kerk, maar tegelijkertijd vinden ze ook dat de kerk niet mag verdwijnen. Ze vinden de kerk nog wel goed voor de ?lagere klasse? mensen. En ze komen zelf misschien 2 keer per jaar in de kerk, met de kerstnachtdienst en met Pasen. Ze vinden de kerk goed voor bij hun huwelijk en wanneer ze overlijden. Als de kerk dan zo leeg loopt, zou je zeggen: ?Doe er wat aan?. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want niemand weet precies wat er veranderd moet worden om de mensen wel weer naar de kerk te krijgen. Moeten we de kerken laagdrempeliger maken door bijvoorbeeld in een ander gebouw te gaan zitten, door een makkelijkere preek te houden of ook de ontmoeting centraal stellen en niet alleen de preek? Er zijn heel veel idee?n en er worden ook allerlei dingen opgezet, maar daarmee hou je niet de leegloop uit de traditionele kerken tegen.
Wat erg in opkomst is, is dat er een bijeenkomst wordt georganiseerd in bijvoorbeeld een buurtgebouw. Daar vertelt dan iemand wat over het geloof en dan kunnen mensen vragen stellen en misschien zing je ook nog een lied. Zo hou je het laagdrempelig voor die mensen, maar in een echt kerken zijn ze dan nog niet geweest. Maar daarbij zou je ook de vraag kunnen stellen. Wat zouden die mensen denken als ze voor het eerst in de kerk komen? Of, om het iets persoonlijker te maken, zou jij een goede vriend of vriendin die niet kerkelijk is naar een normale dienst bij jou in de kerk meenemen? De cultuur in de kerk is namelijk behoorlijk anders dan de cultuur in het normale leven. Maar, dat hoeft niet erg te zijn. Zo is het belangrijk wij ons laten zien als volgeling van Jezus en de kerk bekend wordt als een gemeenschap waarin het koninkrijk van God zichtbaar wordt. Alle aspecten van het leven moeten Jezus laten zien, bijvoorbeeld in onderlinge relaties, omgang met geld en ook in de politiek.
Wat kun jij nu aan die leegloop doen? Ik moet eerlijk zeggen, dat ik ook niet zo even een oplossing klaar heb. Als het namelijk zo gemakkelijk was, zouden de kerken niet allemaal leeglopen. Dan was de kerk al lang weer gegroeid en zouden we ons hier geen zorgen over hoeven maken. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat de boodschap van God, de komst van Jezus en het evangelie van genade voor mensen duidelijk naar voren wordt gebracht. Op deze manier kan je ook met ongelovigen of zoekers in gesprek om uit te leggen waarom het belangrijk is dat je gelooft en ook dat je daarbij ter versterking van je geloof de kerk wel nodig hebt. Ook in landen waar christenen vervolgd worden zie je hoe belangrijk het is dat ze elkaar ontmoeten en ze elkaar kunnen bemoedigen in het geloof. Als christen is thuis blijven met een boekje in een hoekje geen goede oplossing. Ik denk dat we wel voor groei moeten en mogen bidden en niet maar passief moeten blijven zitten. En als jouw gemeente leeg loopt, ga dan zelf ook niet meteen weg met het idee ?iedereen gaat, dus ik ga ook maar?. Denk er goed over na: God heeft je niet voor niets in de gemeente geplaatst waar je nu zit. Probeer toch maar eens iemand mee te nemen, al is de cultuur in de kerk misschien heel anders. In een goed gesprek kan je toch uitleggen dat uiteindelijk de boodschap belangrijker is en dat God ons elke zondag naar Zijn kerk roept.
Laura van Putten