Vier willekeurige weetjes over Sint en kerk.
1. … Sinterklaas van huis uit christelijk is?
Sint Nicolaas was in de 4e eeuw bisschop in Myra, in het huidige Turkije. Dit is nog terug te zien in de kleding van Sinterklaas. Denk bijvoorbeeld aan zijn mijter en zijn staf, die erg lijken op die van een katholieke bisschop.
2. …het Sinterklaasfeest heel lang op 6 december werd gevierd?
De katholieke kerk herdenkt Sint Nicolaas op 6 december als heilige. Vandaar ook dat tot ver in de vorige eeuw op 6 december pakjesochtend werd gevierd. Eigenlijk pas na de Tweede Wereldoorlog is de Sint op grote schaal zijn pakjes al op de avond van 5 december gaan rondbrengen.
3. … je kunt ‘Sint spotten’ in de kerk?
In de (nieuwe) Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam vind je de biografie van Sint Nicolaas in schilderingen. En de Goedheiligman zelf? Die vind je – in de beste Sinterklaastradities – op het dak van de kerk. Let maar eens goed op de voorgevel van de kerk, als je er in de komende tijd toevallig langs mocht komen. De Sint Nicolaaskerk staat vlakbij het Centraal Station van Amsterdam.
4. … jij als protestant eigenlijk helemaal geen Sinterklaas mag vieren?
Onder ‘wist-je-dat…’ nr. 2 is het al even genoemd: Sint Nicolaas is voor katholieken een heilige. Protestanten hebben vanaf de Reformatie steeds bezwaar gemaakt tegen het vereren van heiligen. Wij aanbidden geen mensen, maar alleen God. Om deze reden zijn in de 16e en 17e eeuw pogingen gedaan om het Sinterklaasfeest te verbieden. In sommige plaatsen schijnt er zelfs een verbod op schoentje zetten bestaan te hebben. Dit heeft er niet voor gezorgd dat het feest niet meer gevierd werd. Wel is Sint Nicolaas door de jaren heen steeds minder rooms-katholiek geworden. Tegenwoordig is hij voor de meeste mensen ‘slechts’ een kindervriend die met cadeautjes strooit.