Drukte in het dorp! Mensen zijn onderweg met zakken graan, andere mensen zoeken een veilige schuilplaats. De Midianieten, ze komen! Niet voor de eerste keer, ze zijn al vaker geweest. De Midianieten zijn een vijandig volk. Ze vallen Israël binnen vanuit het oosten en nemen al het voedsel mee. Stel je voor: je bent bezig om je plantjes te verzorgen op je akker, en dan worden je oogst, de zakken graan voor het hele komende jaar, gestolen! Als de Midianieten op visite komen blijft er maar zeer weinig over van de oogst waarvoor jij het hele jaar hebt gewerkt. Wat een ramp! Mensen lijden honger, want als het graan wordt gestolen, is er geen voedsel meer. Stel je eens voor dat de vrachtwagens die naar de supermarkten gaan steeds worden overvallen. Dan ligt er bij ons ook niets meer in de winkel. En dat was nu het geval in Israël. Je kunt dit verhaal vinden in Richteren 6.

Oorzaak- gevolg.

Israël, is dat niet het volk van de Here God? Maar… wat is dit nu? De Here God laat Zijn volk toch niet in de steek, Ho eens even. Dat klopt niet. De Here God zorgt, dat doet Hij zeker weten goed. Hoe kan het dan dat Israël in de penarie zit en honger lijdt? Dat kan toch niet als je het volk van God bent? Nou… laten we eens kijken hoe Israël tegen de Here God deed. Ze vertrouwden niet meer op Hem. Nee, de Israëlieten hadden last van iets nieuws: zon, regen en vruchtbaarheid verwachten ze niet meer van de Almachtige God van Israël, nee, ze knielden voor een god die gemaakt was van een stuk hout. Daar offerden ze dieren aan. Want een stuk hout geeft regen… Domme, domme Israëlieten! Wisten ze dan niet meer van wat de Here God allemaal voor hen had gedaan? Wisten ze niet dat als ze bij de Here God weggingen, er alleen ellende op hun afkwam? Blijkbaar niet, want de Here God dienen deden ze in ieder geval niet… met als gevolg ellende!

Ellende

Maar God ziet de ellende van Zijn volk. Daarom stuurt Hij een engel naar Gideon. Gideon vindt de dienst aan de Baäl (de afgod) niet echt wat. Maar als hij de opdracht van de Here God hoort, deinst hij ook een beetje terug. Hij, moet hij dát gaan doen? Dat kan hij niet! Hij is een eenvoudige boer, geen strijder, geen soldaat. Dat kan hij nooit! Maar de engel van God zegt dat hij het wel kan. Gideon heeft dan ook echt samen met de Here God een heel leger verslagen. Had hij veel hulp? Nou, heel weinig soldaten in ieder geval. Maar wel met de Sterkste God. Zo verzette Gideon het onmogelijke werk.

(on) mogelijk?!?

Blijf je dit jaar misschien zitten? Zit BBL voor jou in de prognose en vind je dat niets? Bang dat je CITO score de laagste van de klas wordt? Vertrouw op God. Het is echt niet een goedkoop antwoord, dat er op alle moeilijke vragen is. Nee, want vertrouwen op de Here God is niet gemakkelijk. Lees maar in de bijbel en vraag het maar aan je ouders. Vertrouwen op God, weten dat Hij alles kan en alles goed laat komen op Zijn manier, is misschien veel moeilijker dan de meeste mensen denken. Toch is het wel het beste. Misschien blijf je dit jaar wel zitten, of heb je de laagste score van de klas. Heel erg vervelend. Maar het is niet het einde van de wereld. Als je leert hiermee om te gaan, kom je sterker uit de lastige dingen van je leven. Als het goed is leer je steeds meer te vertrouwen op de Here God. Hij is de grote Helper! Als je je best doet en de Here God vraagt wat Hij met je leven wil, zul je merken dat de Here God je zegent. Je zult merken dat de nare dingen uit je leven niet weggaan, maar je zult merken dat je ze anders ervaart. Dat je er beter mee leert om te gaan. Zo leer je stukje bij beetje te werken in Gods Koninkrijk. Dan pas, dan wordt je echt gelukkig!


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...