Het is vandaag Goede Vrijdag. Zoals je weet betekent dit dat we herdenken dat Jezus moest lijden en sterven voor de zonden die wij hebben gedaan. Daarvoor was Hij door Zijn Vader naar deze aarde gezonden. Jezus was door het Sanhedrin veroordeeld en moest zijn kruis dragen naar de heuvel Golgotha buiten Jeruzalem. Tijdens deze tocht gebeurden er nog allerlei dingen die in de Bijbel worden beschreven. Bijvoorbeeld de ontmoeting met de huilende vrouwen en de val van Jezus en dat Zijn kruis wordt overgenomen door Simon van Cyrene. Jezus is op deze tocht heel erg uitgeput en heeft nog veel te lijden. Deze weg heeft men later dan ook de Via Dolorosa genoemd, wat de Latijnse vertaling is van lijdensweg.

De Via Dolorosa was dus eigenlijk letterlijk de weg die Jezus moest gaan van Jeruzalem naar Golgotha ging. Die weg moest Hij lopen met het kruis op Zijn rug, toen Hij al zo mishandeld was. Hij liep daar met een doornenkroon op Zijn hoofd en dan ook nog een zwaar kruis op Zijn rug. Hij moest die hele weg dus letterlijk lopen. Figuurlijk gezien liep Hij die hele weg ook met een ander kruis, namelijk de last van al onze zonden op zijn rug.

De hele lijdenstijd en weg van Jezus heeft dichters altijd al geïnspireerd tot liederen. Daarbij kan je denken aan Bach met zijn Mattheüs en Johannes Passion. Ook zijn er moderne versies van de Passion die ook op tv worden uitgezonden.

Er is ook een moderne versie van een lied “Via Dolorosa”. Het is een erg mooi lied en gaat dus over de lijdensweg van Jezus. Over de weg die Hij voor ons moest gaan, om onze zonden te laten vergeven. Dit lied wordt vaak met Goede Vrijdag geluisterd, omdat Jezus toen die weg moest gaan.

Sela heeft het lied gezongen in een Nederlandse versie en daar is ook de songtekst van. Het staat er in simpele woorden beschreven, zonder allemaal moeilijke zinnen. Tegelijkertijd zit er wel heel veel inhoud in het lied.

 

Langs de Via Dolorosa in Jeruzalem die dag,

verdrongen zich de mensen in de straat.

Daar staarden ze Hem na:

de man die sterven moest op Golgotha.

 

Langs de Via Dolorosa, heel die lange lijdensweg,

ging de Christus, onze Koning als een lam.

Maar omdat Hij van ons hield met heel zijn hart, is Hij gegaan,

langs de Via Dolorosa, heel de weg naar Golgotha.

 

Er kwam bloed uit al zijn wonden, uit de striemen op zijn rug,

uit de kroon van doornen om zijn hoofd geklemd.

En Hij droeg met elke stap

de hoon van hen die schreeuwden: “Kruisigt Hem!”.

 

Zijn kruis werd een troon, zijn bloed wast ons schoon

en het stroomt door het hart van Jeruzalem

Als je gaat nadenken zie je dat er staat dat onze Koning ging als een lam, die hele lijdensweg. Jezus werd ten onrechte veroordeeld door zowel de Joden als door de Romeins stadhouder Pilatus. Ze wisten dat Hij onschuldig was en toch veroordeelden ze Hem ter dood, omdat ze de goede Boodschap die Hij bracht niet wilden horen of geloven. En Jezus was er toe bereid om voor ons die weg te gaan terwijl Hij ook had kunnen weggaan. Een Koning die klaar gemaakt werd voor de slacht. Maar omdat Hij van ons hield met heel zijn hart, is Hij gegaan. Dat is wel heel bijzonder, dat Jezus zoveel van ons houdt dat Hij er Zijn leven voor over heeft. Terwijl wij maar mensen zijn, die steeds weer verkeerde dingen doen en aan verkeerde dingen denken.

Als je hier bij stil staat en er goed over nadenkt zie je pas hoe bijzonder het is dat Jezus voor ons is gestorven. Eigenlijk kunnen we dat niet bevatten en gaan we gewoon door met ons leven. Met Goede Vrijdag en Pasen denken we, oh ja Jezus was gestorven voor onze zonden. En als de dominee er zondags over preekt staan we er bij stil. Ik denk dat het goed is om vaker naar zo’n soort lied te luisteren en niet alleen met Goede Vrijdag of Pasen. Het was echt nodig dat Jezus voor ons deze zware weg ging en daardoor voor ons de straf voor de zonden droeg.

Tegelijkertijd mogen we met Goede Vrijdag ook al uit kijken naar Pasen. Het is voor Jezus een zware weg geweest, maar je mag ook weten dat Hij na een paar dagen de dood heeft overwonnen. Zo zijn zowel het lijden en sterven als de opstanding onlosmakelijk met elkaar verbonden en beide heel belangrijk voor onze redding en dat mogen we echt geloven en vasthouden.

Laura van Putten


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...