Hoe ben je nou concreet christen? Misschien heb  je dit wel eens gehoord: ‘Jullie zijn het licht van de wereld!’ Maar hoe ben je dat nou? Of deze tekst: ‘Je moet in de voetsporen van Jezus lopen.’ Het blijft allemaal een beetje vaag, een beetje algemeen. Hoe mag je nou zijn als je gelooft in Jezus? Hoe mag je je nieuwe leven invullen? Eén woord is genoeg: Liefde.

Als je Jezus volgt, wordt je een ander mens. Paulus schrijft daar in Romeinen hele mooie dingen over. Hij schrijft daar dat je sterft, net als Jezus, en weer opnieuw geboren wordt. Je wordt totaal anders, je mag helemaal opnieuw beginnen. Net als een rups. Die gaat in een cocon, en een tijdje later komt daar een mooie vlinder uit. Zo is het ook met een christen: een extreme makeover. Je oude leven leg je af en je mag je nieuwe leven beginnen samen met God. So far, so good. Maar dat nieuwe leven, hoe ziet dat er nou eigenlijk uit? Soms hebben we het er zo vaak over dat we ons oude en zondige leven moeten afleggen, dat we vergeten te praten over hoe dat nieuwe leven eruit mag zien. Misschien is het goed om daar samen eens over na te denken!

Efeze 4 vers 25 – 32: ‘Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid tegen elkaar, want wij zijn elkaars ledematen. Als u boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, geef de duivel geen kans. Laat wie steelt niet meer stelen, maar eerlijk de kost verdienen door zelf hard te werken om iets weg te kunnen geven aan wie het nodig heeft. Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort. Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing. Laat alle wrok en drift en boosheid varen, alle geschreeuw en gevloek, en alle kwaadaardigheid. Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.’ Duidelijker kan ik het niet maken. Dit is wat van jou, van mij gevraagd wordt. Heel duidelijk en heel simpel. En er staan nog wel veel meer van dit soort teksten in de Bijbel! (Lees maar eens in Romeinen 12, of in Mattheus 5 en 6.)

Nu staat er hier een hele reeks van dingen die je kan doen als christen, waardoor je je nieuwe leven kunt inrichten zoals God het wilt. Maar je kunt dit ook heel mooi samenvatten. Met één woord ben je dan klaar: liefde. In Romeinen 13 lees je dat Paulus de liefde de vervulling van de wet noemt. De wet, die je misschien wel kent, de tien geboden, die vervul je, die doe je, als je de liefde hebt. Liefde voor God én liefde voor de ander. Liefde is wat de barmhartige Samaritaan had, en de priester niet. Liefde is wat David had voor God, en Saul niet. Liefde is wat Jezus had voor jou! Liefde tot aan het kruis. Een liefde die bij mij en jou vaak ontbreekt. Jij en ik kunnen dat helemaal niet uit onszelf. Want wat jij en ik bedenken, dat gaat alleen maar tegen God in!

Wij mensen maken er een puinhoop van. Wij hebben geen liefde voor de ander en al helemaal geen liefde voor God. Maar gelukkig is daar wat aan te doen. Als jij sterft en opstaat met Jezus, als je opnieuw geboren bent, dan krijg je ook de Geest. De Geest van Jezus. Jezus woont dan in je. En als de Geest van God in je woont, dan helpt Hij je om God en je naaste echt lief te hebben. Want God is namelijk zelf liefde (lees maar in 1 Joh 4:8). Dus als God in je woont, woont de liefde in je! Hoe mooi is dat! Dan is het de liefde zelf die jou en mij helpt. En als je die liefde doet, als je je leven inricht zoals God dat wil, dan is dat een offer voor God. Dat vindt God fijn, daarmee eer je Hem! Daarmee laat je zien wat een grote daden God doet in jouw leven! Want het is God die het goede in jou doet. Dus: vul zo je nieuwe leven in, met de liefde van God, en eer Hem!

Bram Hofland


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...