Het is vast alweer uit je geheugen gewist, maar vorige week had je nog vakantie. Je hebt vast en zeker allerlei leuke dingen gedaan: gewinkeld, gespeeld, of misschien heb je wel een sneeuwpop gemaakt. Maar... dat was vorige week. Je hebt nu alweer een week school. Hopelijk vind je het heel leuk op school. Misschien zie je alweer uit naar de volgende vakantie. Of naar volgend weekend omdat je dan logeren gaat bij iemand anders. Het kan ook zijn dat je juist dan jarig bent. Je bent er niet mee bezig, maar er zijn heel veel dingen waar je dankbaar voor kunt zijn: je brood elke morgen, je nieuwe fiets, leuke vriendjes of een lieve juf. Zo zie je maar: je staat er niet bij stil, maar je hebt veel dingen om dankbaar voor te zijn.

Dank voor

Voor al die dingen kun je dankjewel zeggen. Dat kan tegen je moeder, vader, juf, opa of oma. Maar je weet al waar ik heen wil: je kunt vooral dankbaar zijn naar de Here God. Want de Here God bestuurt alle dingen. Alle dingen heeft Hij in Zijn hand. Hij is uiteindelijk altijd de Gever van de goede dingen. Hij zorgt heel goed voor je. Hij geeft je de dingen die nodig zijn om Hem te volgen. Nee, misschien geeft hij nu niet de vriendjes die jij zo graag wil hebben. Maar het kan zijn dat je hierdoor juist zelfstandiger wordt en dat had je misschien meer nodig, zodat je later makkelijker vrienden krijgt. Het kan erg lastig zijn om te begrijpen waarom je bepaalde dingen niet krijgt, terwijl je er wel voor hebt gebeden. Waarom weet een mens niet altijd. Eén ding is wel zeker: wat er ook gebeurt, ga nooit bij God vandaan. Hij zal er altijd zijn, Hij helpt je, ook al voel je dat niet altijd zo. Vertel het ook tegen Hem als je teleurgesteld bent omdat je juist zo graag iets had willen hebben.

Dank om

Je mag alles vertellen tegen de Here God, maar dat betekent niet dat meteen alles in een keer oplost. Soms heb je even later nog steeds een naar gevoel. Er is dan ook iets anders wat je zou kunnen doen. En dat is Dank U wel zeggen. Dat klinkt raar! Je zegt toch geen dank U wel als je nog niets hebt gekregen? Nee? Heb je niets gekregen van de Here God? Weet je het heel zeker? Denk nog maar eens goed na: de Here God heeft je wel heel veel gegeven: je vader, moeder, broers, zusjes, eten en drinken, maar ook Zijn Leven, zodat we bij Hem mogen komen.. Wat een wonder, wat een Messias is Hij! Het grootste offer! Hij geeft echt heel veel. Je kunt ook bidden als je het even niet ziet. Want de Here God wil je wel wijzen op de dingen die Hij doet. Maar zeg altijd dank U wel! In de Bijbel wordt dat ook wel prijzen genoemd, er zijn ook kerken die het lofprijzen en aanbidden noemen. Lastige woorden, maar het gaat erom dat je de Here God bedankt. Dat kan in een lied, een psalm, een gebed of door in de Bijbel te lezen welke dingen God allemaal gedaan heeft. Zingen, een liedje over Wie God is, het klinkt misschien heel dom, vooral als je je somber voelt. Maar probeer het eens uit, ga de Here God loven en bedanken als je je somber voelt. Dank Hem!


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...