In april werd er in Surhuisterveen een jongerenzendingsavond georganiseerd. Door tijdgebrek konden toen niet alle vanuit het publiek gestelde vragen beantwoord worden. Om de pijn wat te verzachten, zullen een aantal van deze vragen in That’s the question alsnog behandeld worden.

 

Vraag:

Hoe krijg ik vrijmoedigheid om met anderen over Jezus te praten?

 

 

Antwoord:

Voor Wouter (16) is voetbal alles. Hij staat pal achter Heerenveen en volgt de verrichtingen van zijn club van week tot week. Hij baalt van de blunders en geniet van de goals. En op school praat hij vrijmoedig over de prestaties van ‘zijn’ spits, Alfred Finnbogason. Vrijmoedig, want hij voelt zich volkomen vrij om over voetbal te praten. Waarom niet?

Vrijmoedigheid is een raar ding. In theorie zijn we in Nederland allemaal vrij om te zeggen wat we willen. Dat is dus niet het punt. Maar die ‘moedigheid’, daar zit het probleem. We zijn vrij om iets over Jezus te zeggen, maar het ontbreekt ons aan moed. En dat komt weer door angst. We zijn bang dat we hoon over ons heen krijgen, of afwijzing oproepen of met de mond vol tanden staan...

Wat helpt is anders gaan denken. Stel je eens voor dat iemand echt geïnteresseerd reageert als jij over Jezus begint. Stel dat het de beslissende omkeer van iemands leven wordt… Stel dat jij door God gebruikt wordt om iemand bij het kruis te brengen… Laat die gedachte eens toe! Het kost net zo weinig moeite om deze positieve gedachte te denken, als om negatieve, bangmakende gedachten te koesteren. Trouwens: wie heeft er eigenlijk baat bij als jij je door angst laat leiden? Precies, de duivel.

De discipelen zaten eens met deze zelfde vraag. Er was veel tegenstand in Jeruzalem. Wat doen ze? Zwijgen? Nee, bidden. Handelingen 4:21-31. Ze bidden niet om veiligheid, of om rust of om begrip van de mensen. Ze bidden om vrijmoedigheid én ze ontvangen dat.

Nu dan, Heere, sla acht op hun bedreigingen en geef Uw dienstknechten met alle vrijmoedigheid Uw Woord te spreken, doordat U Uw hand uitstrekt tot genezing en er tekenen en wonderen gebeuren door de Naam van Uw heilig Kind Jezus. En toen zij gebeden hadden, werd de plaats waar zij bijeenwaren, bewogen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid.

 

Bram Dingemanse

 


Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....