Wind, regen, en af en toe een straaltje zon. De 11e dag van de maand mei was wat het weer betreft een koele, wisselvallige zaterdag. Een zaterdag waarop de gemiddelde Nederlander doorgaans met enige frustratie de thermostaat maar weer een draai geeft en zich binnen probeert te vermaken met huiselijk vertier.

Rest de vraag: wat doet dat groepje fietsende jongelui daar buiten?

Dat groepje is een van de vele groepjes jongeren die op deze zaterdag vroeg uit de veren is voor een fietstocht van zo’n 100 kilometer. Uit verschillende hoeken van het land zijn ze ’s ochtends vertrokken: onder andere vanuit Stadskanaal, Gouda, Leeuwarden, ja, zelfs uit Delfzijl (180 km! vanaf Stadskanaal). Na weken van sponsorwerving – het lief aankijken van familie, vrienden en kerkenraden – is deze herfstachtige dag het moment waarop alle voornemens moeten worden waargemaakt. En daar fietsen ze, vanuit de verschillende vertrekplaatsen. Maar allen met dezelfde bestemming: Ermelo. Allen met hetzelfde doel: geld ophalen voor Stichting De Hoop en voor Refolution.

Onderweg hoeven de sportievelingen zich niet te vervelen. Ze beleven vele fietsuurtjes vol gezelligheid, onbekende fietspaadjes, hoopvolle buienradar-checks, snackpauzes, mooie Hollandsche vergezichten, ‘hoeveel-kilometer-moeten-we-nog’, het beoefenen van liedjesrepertoires (‘Door de regen en de wind’) en het negeren van eerste tekenen van zadelpijn.

Maar wie fietst, komt verder, en wie door blijft fietsen, komt aan! Rond acht uur ’s avonds is zo’n beetje iedereen gearriveerd op de locatie in Ermelo: een knusse, verscholen boerderij midden in de bossen. Onder het genot van warme (gesponsorde) kippenboutjes, salades en ander heerlijk barbecuevoedsel deelt men het lief en leed van de tocht. En ondertussen even zitten – of juist even staan.

Een ex-verslaafde van Stichting De Hoop is aanwezig om te vertellen over zijn leven en over wat de stichting voor hem betekent. Iedereen is onder de indruk. Het is goed en mooi om te horen waar uiteindelijk voor is gefietst. Dan maakt de organisatie het opgehaalde geldbedrag bekend: bijna 4000 euro! Een prachtig bedrag voor de goede doelen. Alle sponsors worden bij dezen hartelijk bedankt. Degene die het meeste sponsorgeld heeft opgehaald wint een prijs: een mooie, glanzende, splinternieuwe ... fiets!

En zo werd deze zaterdag, die de weerarchieven in zal gaan als ‘koel en wisselvallig’, tot een – in meerdere opzichten – warme en waardevolle dag.

 

Romkje Nolles


Commentaar

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...