Ze zijn er weer! De speelgoedboeken met allerlei soorten speelgoed, computerspelletjes en nog veel meer. Het is heerlijk om in de boeken te kijken en uit te zoeken wat jij voor sinterklaas wilt krijgen. Er is zoveel uit te zoeken. Jammer dat je niet alles kunt kiezen wat je wilt hebben en misschien is het ook maar goed, omdat je er toch geen plek voor hebt. Maar ja.. soms is sinterklaas niet zo gul als dat je wel zou willen en krijg je niet datgene wat je zo graag wilt. Daar kun je erg van balen! Maar gelukkig, er is een oplossing; misschien heb je wel zoveel geld, dat je het zelf kunt kopen. Het kan zijn dat je zoveel gespaard hebt dat je wel iets leuks kunt kopen. Maar vaak gaat geld zo snel op dat je zo graag meer zou willen hebben om leuke dingen mee te doen. Geld, had je er maar zoveel van als Dagobert Duck. Dan zou je alles kopen wat je wilt hebben.

Geld.. niet alleen kinderen zouden er veel van willen hebben, volwassenen zijn er soms nog gekker op. Er zijn oorlogen ontstaan om geld of iets wat geld oplevert. Geld is de veroorzaker van veel ruzies. In sommige families kijken broers en zussen elkaar niet meer aan omdat ze vinden dat de een geld van de ander steelt. Geld is gemakkelijk, geld maak dan misschien niet gelukkig, maar het is wel erg handig, je kunt er veel mee doen en het geeft je macht, macht om dingen te doen. Geld geeft je vrienden. Geld zorgt voor leuke dingen.. meestal dan.

 

Heb je geld, dan heb je alles

Er kwam eens een man met veel geld bij de Here Jezus. Hij was nog jong, maar hij wilde graag in de hemel komen. Hij hield zich aan de tien geboden en zou dus wel in de hemel komen. Hij wilde dat de Here Jezus dat ook tegen hem zei. In de tijd van de bijbel keken mensen heel erg op tegen rijke mensen. Mensen met geld waren door God gezegend; als je rijk was, hield de Here God van je en daarom maakte Hij je rijk. De discipelen dachten dat het wel goed zat met deze man. Hij was immers rijk? Dus de Here God hield van hem. Wat wil je nog meer?  Maar de Here Jezus vroeg hem om alles wat hij had te verkopen en zijn geld weg te geven. Dan kon hij de Here Jezus volgen. Maar dat kon hij niet of dat wilde hij niet. Hij hield meer van zijn geld dan van de Here Jezus.

Van wie houd jij meer? Als jij mag kiezen tussen alle cadeaus van de reclames of speelgoedboeken en tussen naar de hemel gaan, wat ga jij dan kiezen? Het is best wel lastig, wees maar eerlijk. Speelgoedboeken en alles wat je kunt kopen zie je, daar heb je direct plezier van. En naar de hemel gaan.. Je hoopt dat dat nog heel lang duurt. Kiezen is dus lastig. Dat vinden volwassen mensen niet anders. Het is gewoon moeilijk om de Here Jezus te volgen. Maar mag je dan helemaal geen geld meer hebben? Moet je alles van je bankrekening geven aan de arme mensen? We vieren straks dankdag. We staan erbij stil dat alles wat we hebben, gekregen hebben van de Here Jezus en we danken Hem ervoor. In deze tijd doen veel scholen, maar ook kerken mee met actie schoenendoos. Je verzamelt een paar dingen voor kinderen in arme landen. Je deelt de spullen die je hebt met arme kinderen. Op zo’n manier kun je ook met geld en bezit omgaan.

 

Geld; wat doe JIJ ermee?

 

Veel geld hebben kan een zegen zijn van de Here God. Maar hoe ga je er mee om? Is geld, is je bezit alles? Kun je de hele dag niet aan een ander ding denken dan aan geld, of aan dat ene wat je zo graag wil hebben? Das niet goed. Geld of iets anders mag je niet in de greep hebben. Paulus zei: ‘Als we rijk willen zijn, vallen we in een strik.. want de wortel van alle kwaad is de geldzucht (naar 1 Tim. 6: 9-10) Geld of andere dingen; het is niet verkeerd. Het is maar net hoe je er mee omgaat en wie je Koning is in je leven. Laat boven alles waar je je druk om maakt, de Here Jezus regeren in je leven. Dat is het grootste cadeau wat je ooit kunt krijgen. Dat cadeau gaat nooit stuk, het is voor altijd!


Commentaar

 • De gasprijs en de kerkzaal 2022-11-17 19:08:21

  De stijging van de energiekosten houdt ons allemaal bezig. We zetten de kachel een graadje lager,...

 • Beroepingswerk 2022-11-04 18:21:30

  Als er in een kerkelijke gemeente een vacature is voor de functie van predikant, dan gaat die...

 • Mahsa Amini 2022-10-20 18:06:56

  Ik kom er niet los van, van wat ik hoorde over Mahsa Amini, die door de moraalpolitie werd...

 • Micha 2022-10-08 07:55:13

  Misschien komt het je bekend voor. Je vertelt aan een vriend dat je een dagje uit gaat, of aan je...