Wat is volgens jou een goede zondag? Een beetje uitslapen (rustdag!) en daarna voetballen of gamen? Of twee keer naar de kerk en tussendoor een flinke Bijbelstudie?

 

Ik denk dat voor de meesten van ons de waarheid ergens in het midden zal liggen. Het is natuurlijk ook een beetje flauw van mij om alleen extremen te noemen. Toch denk ik dat het belangrijk is dat we nadenken over de zondag. Zeker nu. Want onze rustdag komt er steeds meer anders uit te zien. Winkels gaan steeds vaker en langer open. Een (tweede) kerkdienst vinden veel mensen niet meer zo nodig. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe gaan wij in zo’n veranderende tijd om met de zondag?

Het 4e gebod

De Bijbel helpt ons hierbij. in het vierde gebod lezen we: “Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt.” Het is een zinnetje dat je waarschijnlijk zó vaak hebt gehoord, dat je bijna niet meer meekrijgt wat er precies staat. Laten we het daarom eens stap voor stap bij langs gaan.

 

Rusten

Allereerst dat woordje ‘sabbatdag’. Letterlijk betekent het zoiets als ‘stopdag’ of ‘rustdag’. Het is dus een dag waarop je stopt met je dagelijkse dingen, om uit te rusten. Dat deed God Zelf ook: zes dagen lang werkte Hij aan onze aarde en op de zevende dag rustte Hij. Zo mogen wij ook een dag rust nemen. Een dag waarop je even niet druk hoeft te zijn met je baantje, je huiswerk en wat al niet meer. Een dag waarop je mag genieten van al het moois dat God je gegeven heeft. Een dag ook waarop je tevreden mag terugkijken op alles wat je in de week ervoor hebt gedaan.

 

Maar waarom zeurt je moeder dan iedere week dat je mee moet naar de kerk? Uitslapen is toch ook genieten en uitrusten?

 

Gedenken

Ja, dat klopt. Maar er is meer. Let maar eens op het woordje “gedenk”. De rustdag is niet alleen maar een dag waarop je met dingen stopt. Het is ook een dag waarop je bepaalde dingen mag doen. Gedenken is daar één van. Voor het oude Israël was de sabbat o.a. een dag om te gedenken dat ze door God uit de slavernij van Egypte waren bevrijd (Deut. 5: 15). Voor ons gaat dit natuurlijk niet meer op. Maar wij hebben wat anders te gedenken: het verlossingswerk van de Heere Jezus. Dankzij Hem hebben zonde en dood niet meer het laatste woord. Dankzij Hem mogen alle gelovigen straks samen met God voor eeuwig rusten van alle bloed, zweet en tranen van het leven hier op aarde (zie Hebr. 4). Dat is wel een gedenkdag waard, of niet?

 

Heiligen

En dan tenslotte nog de woordjes “dat u die heiligt”. De rustdag is een geheiligde, dat wil zeggen: apart gezette of toegewijde dag. Het is dus niet een dag als alle andere. Het is een speciale dag, door God apart van alle andere weekdagen gezet, om speciaal aan Hem toegewijd te zijn. Ik denk dat dit ook richting mag geven aan de manier waarop wij met de zondag omgaan. Het is goed om deze dag echt apart te zetten van de andere dagen en ook duidelijk anders in te kleden.

 

Goede zondag: een beetje praktijk

Dat kan door het laten rusten van je dagelijks werk (voor zover mogelijk; koeien geven ook op zondag melk en zieken kun je niet aan hun lot overlaten). Dat kan door het bezoeken van de samenkomst(en) in je kerk, om tot God te bidden en te danken voor zijn verlossingswerk en om over Hem te leren. En dat kan door het omzien naar mensen die het minder hebben getroffen dan jij (zie 1 Kor. 16: 2). Ja, laten we ook dat laatste niet vergeten. Want is het omzien naar hen die arm, ziek of eenzaam zijn uiteindelijk niet een veel mooiere besteding van je zondag dan shoppen, stappen of sportwedstrijden? Laat deze dingen maar aan de rest van de week. Maak van de zondag toch vooral een mooie feestdag, waarin het werk van God centraal staat. Dan heb je pas echt een goede zondag, een dag waarin jij en de mensen om je heen al iets mogen proeven van de eeuwigheid die alle gelovigen te wachten staat!

 

 

Alexander Weggemans


Commentaar

 • De koning als dienaar 2023-05-19 18:22:03

  Nog steeds ben ik aan het bijkomen van de kroningsplechtigheid van Charles III. De...

 • Gedenken en vieren 2023-05-04 13:00:26

  Deze week, op 4 mei, herdenken we de doden uit de Tweede Wereldoorlog, de slachtoffers die vielen...

 • Jaarboek CGK 2023-04-21 14:46:35

  Het nieuwe jaarboek van de Christelijke Gereformeerde Kerken is weer uit. Alle ge-update...

 • Het feest van de Psalmen 2023-04-07 12:07:39

  Dit jaar bestaat de psalmberijming van 1773 maar liefst 250 jaar. Er was een tijd dat deze...