Het kan je niet ontgaan zijn: het is bijna Sinterklaas. Volgende week donderdag wordt op veel scholen Sinterklaas gevierd. Misschien vind je al af en toe wat snoep in je schoen en wie weet vier je vanavond of van het weekend Sinterklaas. Sinterklaas is best wel een leuk feest, want wees eerlijk; het is leuk om cadeaus te krijgen. Maar het is ook leuk om cadeaus te kopen voor een ander. Sinterklaas is hét feest om eens een grapje uit te halen met je broer of zus. Het kan dus best zijn dat je lootjes hebt getrokken en nu druk bezig bent om een gedichtje te maken. De een heeft meer talent op dat gebied dan de ander, maar gedichtjes maken kan een kunst zijn op zich.

Er zijn ook kinderen die iets minder blij zijn met de naam die op hun lootje staat. Misschien baal je ervan dat je op school nu juist dát meisje hebt getrokken. Moet je juist voor dat onaardige meisje een cadeau kopen? Moet dáár je kostbare zakgeld aan gespendeerd worden? Moet je daar moeite voor doen in je gedicht? Er zijn veel Sinterklaasfeesten waarbij je aan het  cadeau en de gedichtjes kunt merken dat de gever een hekel heeft aan de ontvanger.

 

Logisch.

Eigenlijk is het heel logisch: als iemand onaardig is, misschien altijd gemeen tegen je is, ben je daar dan aardig tegen? Natuurlijk niet! Da’s heel erg moeilijk. Als je iets uitdeelt, wil je ook graag iets terugkrijgen. Als jij aardig tegen iemand bent, wil je ook dat iemand anders aardig tegen je is. En degene moet ook aardig zijn tegen je vrienden, want anders kun je met z’n allen beter tegen hem of haar richten. Want tja... voor wat hoort wat... En op zo’n manier heb je snel zwarte pieten in de klas, ook zonder Sinterklaas. Zwarte pieten, kinderen die er net niet bij horen omdat… vul maar in. Er zijn altijd kinderen die anders zijn en anders reageren dan de rest van de klas. Het is nu eenmaal zo, of….?

 

Het is nu eenmaal zo.

 

‘Het is nu eenmaal zo’... echt een zinnetje dat je uit het boekje van de dooddoeners haalt. ‘Het is nu eenmaal zo’ gebruik je als er geen hoop is. Maar er is nu juist wel hoop! ‘Het is nu eenmaal zo en het blijft nu eenmaal zo’ klopt niet. Als jij de ‘zwarte piet’ bent, er net niet tussen zit en altijd degene bent die als laatste wordt gekozen, betekent het niet dat dat altijd zo blijft. Misschien krijg je op school het gevoel dat ze een hekel hebben dat ze jou lootje getrokken hebben. Het blijft niet altijd zo, omdat de Here Jezus leeft en macht heeft over jou leven, maar ook over dat van de ander. Hij kan elke situatie kan veranderen, ook die van jou! Maar als jij nu degene bent die het ‘verkeerde’ lootje heeft getrokken? Stel je voor dat het meisje jou echt iets lelijks heeft aangedaan? Hoe moeilijk is het dan om wel je weinige zakgeld uit te geven aan een cadeau en energie te steken in een gedicht schrijven, terwijl je dat zo moeilijk vindt, juist voor dat meisje? Ook dan is de Here Jezus er voor je. Hij weet als geen ander mens wat onrecht is, omdat Hem veel onrecht is aangedaan. Hij weet precies wat je voelt. Maar weet ook precies wat je nodig hebt om op een goede manier te reageren, ook als je vrienden niet snappen dat je zo aardig doet. De Here Jezus wil je helpen om Hem te volgen en wil je helpen om met alle kinderen uit de klas om te gaan. De Here Jezus wil je overladen met cadeaus, misschien niet uit de winkel, wel uit de Hemel. En dat zijn cadeaus waar je je hele leven iets aan hebt: bijvoorbeeld geduld, wijsheid of moed. Want dat zijn eigenschappen die je later ook nodig hebt. En de Here Jezus zorgt ervoor dat het cadeau precies bij je past: maatwerk. Van de cadeaus van de Here Jezus zeg je nooit: wat moet ik ermee? Wat kunnen we dankbaar zijn met zo’n God. Daar hoeven we geen jaar weer op te wachten. Nee, Hij geeft alles wat nodig is op de juiste tijd. Wat een God is Hij!


Commentaar

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...

 • Volle verzekering 2024-02-10 09:35:41

  Een gaatje in de agenda maakt dat wij op vakantie gaan. De camper wordt volgepakt met die dingen...

 • Helpen 2024-01-27 09:14:13

  Het is bijna Hulpverleningszondag en daarom wordt in dit nummer van het Kerkblad ingegaan op...

 • Goed voornemen 2024-01-13 09:36:53

  De stelling die Sake Stoppels, emeritus lector theologie, van de CHE, poneert in zijn bijdrage in...