Afgelopen week is Nelson Mandela overleden. Een man die heel zijn leven gestreden heeft tegen de ongelijkheid tussen zwart en wit, speciaal in Zuid-Afrika. In die tijd hield men blank en zwart strikt gescheiden. Blanke mensen mochten niet omgaan met gekleurde, dat was vermenging van ras. In de ogen van de blanke mensen waren de zwarten minderwaardig. Voor deze onderdrukte mensen kwam Mandela op. Omdat de regering dit niet wilde, werd hij in 1963 opgepakt en kwam pas in 1990 vrij. Zijn leven heeft hij geheel toegewijd om op te komen voor de rechten van mensen die aan de kant werden geschoven. Hij was een vredestichter.

Nelson Mandela was een vredestichter. Daarvoor kreeg hij in 1993 dan ook de Nobelprijs. Vrede wilde hij stichten tussen de blanke en de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. En zo zijn er in de geschiedenis vele andere mensen geweest die vrede hebben willen stichten. Denk aan Moeder Teresa. Zij zette haar leven in voor de armen, voor mensen die geen geld hadden. Daar wilde zij vrede brengen. In India heeft ze heel wat werk verzet onder mensen naar wie niemand omkeek…

Vredestichten, dat is niet alleen maar zorgen dat er geen oorlog is, dat er niet geschoten wordt. Nee, dat is meer. In het Hebreeuws is het woordje voor vrede ‘shalom’. Dat betekent: heelheid. Alles is weer goed, weer heel, niet meer kapot. Precies dat deden Nelson Mandela en Moeder Teresa. Zij kwamen op voor mensen die onrecht leden. Zwarte mensen die aan de kant werden gezet, arme mensen, aan wie niet gedacht werd. Daar kwamen zij vrede brengen. Zij kwamen dat wat niet goed was, weer heel maken.

Net als Nelson Mandela, of Moeder Teresa, mogen wij ook vredestichters zijn. Wij mogen ook shalom, vrede, brengen! In Rom. 12:18 staat: ‘Stel, voor zover het in je macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.’ Je mag met alle mensen in vrede leven! Je mag vredestichter zijn in je eigen leven. Zorgen dat daar waar onrecht is, daar waar mensen lelijk tegen elkaar zijn, dat daar alles weer goed komt. Dat er recht en vrede komt.

Nou hoef je niet zulke grote dingen te doen als Nelson Mandela of Moeder Teresa. Je hoeft niet naar India te gaan en daar de arme mensen te gaan helpen. Tuurlijk: dat kan ook. Maar het begint bij de kleine dingen. Gewoon, op school bijvoorbeeld. Hoe kan je daar vrede brengen? Misschien eens praten met een klasgenoot die gepest wordt? Opkomen voor hem als anderen hem aanpakken? Praten met dat ene meisje uit de klas, die altijd zo stil is? En ook bij je thuis. Hoe ga je om met je ouders en je broertjes en zusjes? Zorg je voor vrede? Voor shalom? Dat alles goed en eerlijk is? Of… ben je meestal meer op oorlogspad? Maak je altijd overal ruzie? Zorg je zelf ervoor dat niet alles even eerlijk gaat? Misschien wel eens goed om jezelf bij stil te zetten: ben ik een vredestichter, of een onruststoker?

Nelson Mandela en Moeder Teresa zijn grote voorbeelden. Als je leest over hun leven, dan kan je daar heel wat van leren. Hoeveel geduld ze hadden, en hoeveel liefde voor andere mensen. Maar er is één Vredestichter, en dat is me er toch één! Ongelofelijk! Toen Hij geboren werd klonk het uit de hemel: ‘Vrede op aarde!’ Dat nummer zingen we straks weer. Jezus, die kwam de ultieme vrede brengen. Niet zozeer vrede tussen ons mensen, dat alles weer eerlijk was en goed. Maar échte vrede, ware shalom, namelijk: vrede met God! Want ja, we doen niet alleen elkaar pijn, maar ook God. We doen zonde. We staan schuldig tegenover God. En ondanks dat brengt Jezus vrede. Zulke vrede, dat jij en ik, wat voor onruststokers we soms ook zijn, gewoon bij God mogen horen. Al die fouten die wij maken, wat voor lelijke dingen we ook zeggen, Jezus wil het weg doen. Daarvoor is Hij gestorven. Jezus, dat is de grote Vredestichter.

‘Stel, voor zover het in je macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.’ Dat vraagt Jezus van ons. Wees een vredestichter! Gewoon in je eigen leven. Beginnend bij de kleine dingetjes. Hoe je omgaat met de ander. Onrecht weg doen. En dan ook dieper: je mag mensen vertellen over de vrede die Jezus heeft gebracht. Vrede tussen jou en God. Shalom: heelheid. Niet alleen hier, tussen mensen, maar ook shalom tussen jou en God. Dat mag je aan iedereen vertellen. Vredestichter zijn is dit: mensen vertellen over God, over Zijn vrede, en hoe je dan samen als mensen mag leven. Wees een vredestichter in je eigen leven. Zorg ervoor dat mensen van elkaar houden, dat het goed gaat met iedereen, en bovenal: wijs ze op Gods heerlijke vrede. Zijn liefde voor ons. Wat een geweldig iets…

 

Bram Hofland


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...