ImageJe kent de bovenstaande afkorting vast wel: What Would Jesus Do? De vertaling luidt: wat zou Jezus doen? Het kan zijn dat je een armbandje met deze afkorting hebt. Dat kan je helpen om eraan te denken. Maar wat betekent het bandje? Is het zoiets als een armbandje dat je zelf hebt gemaakt? Of zoiets als je T-shirt van FC Groningen, of van Robin van Persie? Misschien denk je juist dat je door zo?n WWJD- bandje laat zien dat je bij de Here Jezus hoort. Dat laatste is misschien wel zo: Als je mensen met een WWJD-bandje ziet lopen, kun je er meestal van op aan dat hij of zij christelijk is. Maar eigenlijk betekent WWJD, - wat zou Jezus doen-  veel meer.

Zwervers in Londen
Over WWJD is een boekje verschenen: ?In Zijn voetspoor?. In dat boekje wordt een verhaal verteld over een dominee die een zwerver ontmoet. Eerst komt hij de zwerver tegen als de man bij de dominee aanbelt. De zwerver zoekt werk. Helaas heeft de dominee geen werk. Hij stuurt de zwerver weg. De volgende zondag preekt de dominee in de kerk. Daar ziet hij de zwerver weer. De zwerver loopt naar voren en stelt de mensen een vraag: Wat betekent het om Jezus te volgen? De gemeente is eerst erg verbaasd: een man in vieze kleren, die zomaar voorin de kerk staat en iets vertelt, vreemd! De Here Jezus vraagt van ons de dingen te doen die de Here God van ons vraagt. En dat is niet altijd makkelijk of leuk. Soms moet je wel een zwerver helpen, of iemand, die je eigenlijk niet ?cool? vindt. Dat vonden de mensen in de kerk van de dominee ook niet leuk. De meeste mensen wilden geen ?vieze? handen krijgen en stuurden alle zwervers weg. Zwervers stinken, nee dan voelden de mensen van de kerk zich toch veel beter. De zwerver in de kerk stelde een vraag: Volg je Jezus, als je een zwerver niet helpt? De Here Jezus deed hele andere dingen: Hij dacht niet eerst aan zichzelf, maar de Here Jezus dacht eerst ander, Hij diende, zonder eerst aan zichzelf te denken.

Het gevolg van de zwerver
De zwerver die in de kerk de mensen toesprak is even later overleden. Dat vonden de mensen van de kerk heel erg. Toen hebben ze dingen veranderd. Bij alles wat ze deden, vroegen ze zich af: Wat zou de Here Jezus doen? Wat zou de Hij doen als je ziet dat je klasgenootje wordt gepest? Wat zou de Here Jezus doen met Zijn laatste geld als er een man langskomt die geen eten meer heeft? De kerk van de dominee besloot dat een jaar lang te doen. Ze dachten bij alles wat ze deden: wat zou Jezus nu doen?

WWJD? Leg je het naast je neer?
Een nieuw schooljaar is begonnen. De meeste mensen zijn alweer druk aan het werk, en als je naar de basisschool gaat, start maandag alweer je derde week na de vakantie. Toch is het nooit te laat om je af te vragen wat Jezus zou doen. Wat zou Jezus doen als Hij school niet leuk vond? Wat zou Jezus doen als er een kind bij Hem in de klas zat, waar nooit iemand mee speelde? Wat zou Hij doen als de voetbaltrainer altijd op hetzelfde kind scheld? Dit artikel kun je makkelijk weer naast je neerleggen; weer een suf, stoffig en saai artikel. Dan is de kans groot dat er niet veel verandert in je leven. Als je WWJD toepast in je leven, ook ?cht toepast, zul je merken dat dit schooljaar met hulp van de Here Jezus, echt anders wordt!


Commentaar

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...