ImageDe Here God is Heilig. Misschien weet je dat allang. Maar wat is heiligheid? Is dat zoiets als respect? Respect voor je leerkracht, of voor je vader en moeder, voor oudere mensen of gewoon voor je klasgenootje. Je bent allemaal mens, maar je moet elkaar wel respecteren; respecteren dat iemand iets niet wil, of luisteren naar iemand; niet alleen je eigen gang gaan, maar rekening houden met de ander. Dat betekent zo ongeveer respecteren. Maar is dat ook dan heiligheid? Met de Here God moet je toch ook rekening houden, daar moet je naar luisteren. Is dat dan ook heilig?
Als we zeggen dat de Here God heilig is, bedoelen we:
-    Hij is helemaal goed. Op een dag zal Hij alles wat verkeerd is, wegdoen.
-    Hij is totaal anders dan wij. Gods Heiligheid is de goedheid en grootheid die van Hem uitstraalt.  De Heiligheid van God is zichtbaar in de Here Jezus. God = Heilig; kijk maar in de Bijbel!
Mozes leerde ook de Heiligheid van God ook kennen, maar we op een hele bijzondere wijze. Als hij de schapen hoedt ziet hij een brandende braamstruik. Toen hoorde hij een stem die zei: ?Doe de schoenen van uw voeten, want de grond waarop u staat is Heilig?.  Dat de grond Heilig was, kwam doordat de Here God dichtbij was. Maar ook op veel meer plaatsen in de Bijbel zien we dat de Here God Heilig is. Ook wanneer de Here God de 10 geboden aan de Isra?lieten geeft zien we weer Zijn heiligheid. Het volk moet zich dan schoonmaken en schone kleren aandoen. Ook moet alles netjes gemaakt worden: de Here God gaat tegen hun spreken! Dat is heel bijzonder. Want wij, mensen zijn het helemaal niet waard om de Here God te ontmoeten. Daarom trekken veel mensen schone en mooie kleren aan naar de kerk. In de kerk ontmoet je de Here God, dat is heel bijzonder, daar horen ook mooie en zeker schone kleren bij.

Heilig zijn
De Here God is Heilig. Maar zijn wij dan heilig? Dat kan toch niet? Wij doen toch veel verkeerde dingen? In het Oude Testament gaf God Zijn volk een opdracht: Wees heilig, want Ik, de Here, uw God, Ik ben heilig. Hoe kan dat? Als je de Here God wil dienen, probeer je steeds meer op de Here Jezus te lijken. Je probeert je te houden aan de 10 geboden, van andere mensen te houden en ook de andere mensen te helpen. Als je steeds meer op Hem probeert te lijken, heet dit ?heiliging?. Maar dit kunnen we niet zelf. Dit is een gave van de Here God. Hij vergeeft de zonden als we daarom vragen. Maar  we worden ook heilig door op de Here God te vertrouwen. De Here God geeft de Heilige Geest, Hij zorgt ervoor dat je steeds meer op de Here Jezus begint te lijken en graag de Here God wilt dienen. Maar ondanks dat de Heilige Geest je helpt, zal het moeilijk blijven om op de Here Jezus te lijken. Want de duivel doet heel erg zijn best om je te verleiden. Hij wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je verkeerde dingen doet. We moeten tegen deze verleidingen vechten. En da?s lastig. Want het is heel makkelijk om even te liegen, het is moeilijk je te beheersen als iemand je een schop verkoopt. Maar de Here God wil je helpen! Je hoeft het niet alleen te doen. Doe jij ook je best om heilig te zijn?


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...