ImageDromen doet iedereen. Soms heb je een leuke droom, soms is de droom eng. In de Bijbel staan ook verhalen over mensen die een droom hebben. Vaak betekenen die dromen wat en wil God ons daarmee wat duidelijk maken.

Een bekend verhaal in de Bijbel over dromen is het verhaal van Jozef. Jozef had 10 oudere broers en een jonger broertje. Hij was het lievelingetje van zijn vader Jakob en hoefde niet zo veel te doen op het land, ook kreeg hij cadeautjes van zijn vader. Op een gegeven moment heeft Jozef gedroomd. Hij gaat de droom vertellen aan zijn vader en broers. In de droom zijn Jozef en zijn broers schoven aan het binden op het land en dan komt Jozef's schoof overeind en blijft staan. De schoven van zijn broers gaan om de schoof van Jozef heenstaan en buigen. De broers worden heel boos op Jozef en vragen hem of hij soms denkt dat hij koning over hen kan worden. Voor de droom mochten de broers mochten Jozef al niet, er na nog veel minder.

Later had Jozef weer een droom, en weer vertelde hij die. Deze droom had weer dezelfde betekenis als de vorige, alleen ging het nu over de zon, maan en sterren. De zon, de maan en de sterren bogen allemaal voor Jozef neer. Toen hij dit aan zijn vader vertelde wees die hem terecht of hij soms dacht dat zijn vader en moeder en zijn broers voor hem zouden buigen. Hierna waren de broers woedend op Jozef en ze wilden hem eigenlijk wel vermoorden. Het vervolg zal iedereen wel weten. Jozef wordt door zijn broers verkocht aan een karavaan die op weg was naar Egypte. De broers zeggen dan tegen hun vader dat Jozef vermoord is door een leeuw en laten hem zijn mooie mantel zien.
Als Jozef in Egypte is, belandt hij (na een poos in het huis van Potifar gewerkt te hebben) in de gevangenis, hoewel hij niets fout heeft gedaan. Hij mag van de gevangenbewaarder het eten en drinken naar de gevangenen brengen. Onder die gevangenen zijn ook de schenker en de bakker van de farao van Egypte. Ze zitten al een tijd in de gevangenis wanneer ze allebei een droom krijgen. Ze weten niet wat ze er mee moeten. Als Jozef komt vertellen ze hem hun droom. De schenker droomde dat er een wijnstok voor hem stond met drie ranken  met trossen druiven eraan. De schenker perste de druiven uit en gaf de beker wijn aan de farao. God vertelt Jozef wat de droom betekent en Jozef legt aan de schenker en de bakker hun dromen uit. De schenker zal over 3 dagen zijn oude baan in het paleis van de farao weer terugkrijgen.

Dat klinkt allemaal positief. Misschien kreeg de bakker hier ook wel hoop van. Maar, wanneer ook de bakker zijn droom vertelt heeft Jozef niet zo'n goede boodschap. Ook de bakker zal over 3 dagen uit de gevangenis weggaan, maar hij zal aan een paal worden gehangen. De vogels zullen zijn vlees pikken. Jozef vraagt de schenker of hij aan hem wil denken als hij weer in het paleis van de farao is.

Twee jaar later later krijgt de farao een droom. Alle geleerde mannen uit het land kunnen hem de droom niet uitleggen. Dan denkt de schenker aan Jozef en vertelt de farao over hem. Farao laat Jozef komen en vertelt hem zijn droom. Farao stond aan de Nijl en zag zeven dikke koeien uit het water komen, hierna kwamen er zeven dunne, lelijke koeien uit het water die de zeven dikke koeien opeten. Als Jozef de droom heeft gehoord verteld hij dat God hem de betekenis heeft doorgegeven en dat ze de toekomst van Egypte betreffen. Er komen eerst 7 jaren van voorspoed en daarna 7 jaren van hongersnood. Jozef adviseert de farao in de eerste 7 jaren voedsel te laten opslaan zodat ze in de jaren daarna kunnen eten. De farao maakt Jozef onderkoning en geeft hem de leiding over het plan. Als de 7 jaren van hongersnood zijn aangebroken hebben de broers van Jozef ook honger en komen naar Egypte om eten te halen. Als ze Jozef ontmoeten worden ze heel bang, maar Jozef zegt dat hij niet boos is omdat God dit zo had bedoeld dat hij in Egypte onderkoning zou worden en zo zijn familie kan redden van de hongerdood. Zo komen ook de dromen van Jozef na lange tijd nog uit. God kan dus in een droom de toekomst voorspellen en de betekenis van dromen aan Zijn kinderen bekend maken.

Laura van Putten


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...