Image?Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag.? (Ex. 20: 8)

In het vierde gebod zegt God dat je de sabbat moet heiligen, dat je dus de rustdag moet houden. Dat gebeurt in navolging van God: Hij rustte nadat Hij de wereld geschapen had. De Joden hielden zich streng aan deze regel. Sommigen doen dat nog steeds. Er zijn orthodoxe Joden die niks op de sabbath doen.
In het Nieuwe Testament brengt Jezus hier verandering in, Hij zegt dat het vooral gaat om het doel van deze rustdag en niet de regels omwille van de regels. Hij geneest ook mensen op de sabbath, iets wat de Farizee?rs nemen Hem heel erg kwalijk nemen.
Nu zijn de meesten van ons niet meer zo streng in dat gebod als vroeger. Desondanks geldt natuurlijk nog steeds dat je rust mag houden op zondag. Je kunt bijvoorbeeld rust houden van school, en van je werk en meer tijd besteden aan familie en vrienden. Ook staat er in het gebod dat je eigenlijk een ander de rust van de zondag moet gunnen, zodat ook de ander op die dag uit kan rusten. De zondag is natuurlijk ook vooral bedoeld om dan als gemeente bij elkaar te komen voor een kerkdienst, en om samen met de dingen van God bezig te zijn.

Laura van Putten


Commentaar

 • Wat gaan jullie doen in de vakantie? 2022-07-29 17:03:09

  Er is wat met de vraag die ik hierboven neerschreef. Hij wordt nogal eens gesteld in deze tijd:...

 • Boerenverstand 2022-07-15 17:17:53

  Op het moment dat ik dit commentaar schrijf (maandag 4 juli) wordt het land platgelegd door...

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...