Vraag
Sinds ik de Heere heb leren kennen heb ik best wel de drang om het evangelie te vertellen aan iedereen. Ook denk ik wel eens: zou ik geen theologie gaan studeren en zo predikant worden? Ik kan niet zeggen dat ik duidelijk een tekst o.i.d. heb waardoor God me heeft geroepen. Als ik echter nuchter nadenk vind ik theologie best een interessante studie. Qua vooropleiding zijn er geen problemen. Op dit moment volg ik een andere studie, ook leuk, maar wat je er mee kan worden lijkt me niet het 'einde.' Wat moet ik doen? Ik bid of de Heere me duidelijkheid wil geven. Moet nu theologie gaan studeren in het vertrouwen dat Hij het me duidelijk zal maken? Of moet ik wachten tot de Heere me heel duidelijk roept? Als je 'zomaar' theologie hebt gestudeerd, is het veel lastiger om een baan te vinden, dan wanneer je doelbewust gaat studeren. Natuurlijk ben ik me ook bewust van de schaduwzijden van dit werk. En vraag me af: kan de Heere wel wat met mij in Zijn dienst? Predikant zijn kan alleen als je echt geroepen bent, daar ben ik van overtuigd en dan zal God je ook de genade daarvoor geven! Wat is de juiste weg?
Antwoord
Om aan te sluiten bij je laatste zin: inderdaad je moet echt geroepen zijn om predikant te kunnen worden. Het is een heel mooi beroep/mooie roeping. Maar met al die mondige mensen in de kerk tegenwoordig is het niet altijd gemakkelijk. Daar kom je wel doorheen als je tenminste terug kunt vallen op die roeping en zending door de Heere. Dit is van levensbelang. Geestelijk gesproken, maar ook voor je gezondheid.

Hoe doet de Heere dat? Dat is een moeilijke vraag. Het kan met een krachtige tekst uit het Woord die aan je ziel wordt toegepast. Het kan ook op een geleidelijke manier. In die beide opties past ook wel het begin van een theologische studie zonder dat die bijzondere roeping al zo duidelijk is. Het is wel zo dat je gerichter gaat studeren wanneer die roeping door God al gekend wordt.

Nogmaals: het is geen eenvoudige vraag, omdat deze dingen zo heel teer en persoonlijk liggen tussen de Heere en jou. Wij kunnen toelichten, bijstaan, adviseren, maar er komt een moment waarop je alleen bent/moet zijn met de Heere. Het is een persoonlijke zaak. Maar als het uit de Heere is dan weet je het met overtuiging zeker.

Hopelijk  heb ik je een beetje verder geholpen. De Heere zegene je.


Bron: http://www.refoweb.nl/    

Heb jij ook een vraag? Mail ?m dan naar de Presto-redactie en wij zoeken een deskundige om ?m te beantwoorden!


Commentaar

 • Wat gaan jullie doen in de vakantie? 2022-07-29 17:03:09

  Er is wat met de vraag die ik hierboven neerschreef. Hij wordt nogal eens gesteld in deze tijd:...

 • Boerenverstand 2022-07-15 17:17:53

  Op het moment dat ik dit commentaar schrijf (maandag 4 juli) wordt het land platgelegd door...

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...