De Lijdenstijd
Dit jaar heeft de HGJB, Hervormd Gereformeerde Jeugd Bond, een boekje uitgegeven met tips voor jongeren die je in die veertig dagen kunt doen. Het zijn allemaal kleine dingen waarmee jij iets voor een ander doet. En misschien maak je met die kleine attentie van jou wel de hele dag van die ander goed. Je kunt bijvoorbeeld iedereen uit je gezin een complimentje geven, een briefje bij de brievenbus hangen met daarop ?bedankt postbode? of plaats is een aardig berichtje bij iemand op hyves die dat niet van jou zou verwachten. Het zijn zoals je ziet allemaal kleine dingen die toch een heel groot verschil kunnen maken.
De lijdenstijd is dus een periode van veertig dagen waarin veel christenen iets soberder leven en denken aan het lijden en sterven van Jezus. Maar waarom zijn het nu veertig dagen? Het getal veertig kom je op veel meer plekken in de Bijbel tegen. Zo regent het veertig dagen en nachten als Noach in de ark zit en de beproeving van Jezus in de woestijn duurde ook veertig dagen. Het getal veertig staat in de Bijbel dus voor beproeving. De kleur die tijdens de lijdenstijd vaak in de kerk wordt gebruikt is paars. Paars staat namelijk voor het koninklijke en Jezus is natuurlijk de Koning. Maar de kleur paars wordt ook wel geassocieerd met rouw, en dat speelt in de lijdenstijd ook een grote rol.
Maar wat deed Jezus nou precies in de weken die wij de lijdenstijd noemen? Hij deed een aantal wonderen. Zo liet Hij onder andere Lazarus opstaan uit zijn graf. Lazarus was namelijk ziek en toen hadden ze Jezus er bij geroepen. Alleen, Jezus was te laat, maar Hij liet Lazarus weer tot leven komen. De Joodse leiders waren ondertussen aan het vergaderen wat ze met Jezus aan moesten. Ze wilden Hem weg hebben, want volgens hen was Hij een oproerkraaier. Eigenlijk waren ze ook bang dat Hij hun plek in zou nemen. Dan zouden de mensen niet meer naar hen luisteren, maar naar Jezus.
Nog iets anders wat ook gebeurt in de lijdenstijd is de intocht in Jeruzalem. Jezus is dan onderweg met Zijn discipelen naar Jeruzalem om daar het Pascha te vieren. De Farizee?rs zijn weer aan het overleggen over Jezus en komen tot de conclusie dat Jezus moet sterven. Een aantal dagen voor het Pascha begint komt Jezus weer bij Lazarus en zijn zussen. Ze eten daar met elkaar en onder het eten zalft Maria, de zus van Lazarus, de voeten van Jezus. Zij doet dat met een heel kostbaar flesje olie. Ze zalft Jezus? voeten omdat zij doorheeft dat Hij gaat sterven.
De volgende dag gaat Jezus naar Jeruzalem toe om daar het Pascha te vieren. Als de mensen door hebben dat Jezus er aan komt gaan zij Hem tegemoet. Zij zwaaien allemaal met palmtakken, leggen palmtakken op de grond. Ze trekken zelfs hun jassen uit en leggen die op de grond zodat Jezus, die op een ezel zit, daar over heen kan rijden. Jezus huilt dan als Hij Jeruzalem ziet en als Hij ziet wat al die mensen doen. Hij weet namelijk al wat er zal gaan gebeuren de komende dagen.
Uiteindelijk kom je dan natuurlijk bij het Laatste Avondmaal en bij de gevangenneming, veroordeling en kruisiging van de Here Jezus als het einde van de lijdenstijd.
Over de lijdenstijd is ook veel muziek geschreven. Dat wordt wel een ?passie? genoemd. Hierbij wordt een stuk uit de Schrift over het lijden en sterven van Jezus gezongen. Twee van de bekendste zijn de Johannes en de Mattheüs Passion van Bach. In de Mattheüs Passion wordt het verhaal gezongen door mensen die de rol van Judas, Petrus, Pilatus en Jezus spelen. Bach schreef dit muziekstuk naar het evangelie van Mattheüs. Elk jaar in de lijdenstijd en rond Pasen zijn er ook weer vele uitvoeringen van de Mattheüs Passion. Ik zelf hoop dit jaar ook voor het eerst naar de Mattheüs Passion toe te gaan. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn en wat ik er van zal vinden.
Laura van Putten