Mijn naam is Nynke de Boer, 25 jaar. Na een bachelor Theologie wilde ik mijn blik verruimen en heb gezocht en gebeden voor werk als vrijwilliger in het buitenland. Sinds juni 2011 ben ik als vrijwilliger betrokken bij het Reformational Study Centre in Pretoria, Zuid Afrika (www.refstudycentre.com). Dit is een online bibliotheek die predikanten in heel Afrika van gratis preekmateriaal voorziet. Veel van hen verlangen naar meer diepgang en studie maar hebben geen middelen of opleiding.

In 2008 zijn ds. Jopie en Jennie van der Linden begonnen met het inscannen van theologische literatuur om in de behoefte van deze predikers te voorzien. We willen graag betrouwbaar en Schriftgetrouw materiaal doorgeven aan mensen die hier niets van hebben. Vanuit onze gereformeerde traditie hebben we zo'n rijke erfenis die we willen delen. Wonderlijk hoe de Here dit werk zegent en mogelijkheden geeft! Inmiddels zijn er meer dan 2100 gebruikers geregistreerd voor deze digitale service en dit aantal blijft groeien.

Preken

Stelt u zich eens voor. U moet aanstaande zondag preken. Ja, u, niet de dominee. U mag daar op de preekstoel onder dat lichtspotje gaan staan. Vanmiddag werd u namelijk gebeld door een gemeentelid. De kerkenraad heeft unaniem besloten dat u de dienst zult leiden. De komende weken. Het liefst rommelt u in de tuin en ook in huis is er altijd wel een klussershand nodig. Nee, een lezer bent u nooit geweest...

Dit is jammer genoeg geen verzinsel maar realiteit in Afrika. Op een woensdag krijgen we een e-mail met de oproep: ‘Alstublieft, help me. Ik moet zondag voor de eerste keer preken.’ En dan volgt het hele verhaal. Hoe de voorganger van de gemeente plotseling is verdwenen in een onrustige tijd van burgeroorlog. Niemand kan hem bereiken en niemand weet waar hij is. Dit is al een paar weken geleden gebeurd. Een nieuwe prediker moest aangesteld worden, maar er is niemand beschikbaar. Daarom is James Adeyo aangesteld. Hij heeft een fulltime baan, maar zal van nu af elke zondag gaan preken. Waar moet hij beginnen?

Zoals deze man zijn er velen die zonder literatuur en opleiding het evangelie verkondigen. In veel westerse landen volgen aspirant-studenten een theologische opleiding van vier tot zeven jaar. Voor christenen in Afrika is dit vaak te duur en de bestaande seminaries hebben beperkte middelen voor de studie.

Sprekende Bijbel

Preaching Library wil in de behoefte van deze voorgangers voorzien. Er is ongelofelijk veel beschikbaar aan artikelen, boeken en ander studiemateriaal. We hebben als gereformeerden een rijke erfenis, en deze rijkdom delen we graag uit!

Hoe gaat dit nu in z’n werk? Een prediker meldt zich aan als gebruiker op de website. Hij stuurt vervolgens de tekst waarover hij wil gaan preken. Ds. Jopie van der Linden, fulltime theoloog, zoekt hier schriftgetrouw materiaal bij. Het gaat om een confrontatie met de woorden van de Here zelf. We zoeken juist naar literatuur die een predikant terugbrengt bij de Bijbel, want Gods eigen Woord heeft een kracht die doordringt tot diep in het hart (Heb. 4:12). Met het materiaal krijgt een predikant niet zomaar een kant-en-klare preek, maar de ingrediënten om zelf mee aan de slag te gaan!

Kundigheid

Het doel is dus om predikanten die de Bijbel willen bestuderen maar hiervoor geen middelen hebben, te helpen met gratis literatuur. We respecteren hierbij de internationale copyrightregels. Het is voor ons belangrijk om een predikant te leren kennen, voor zover mogelijk via internet. Sommigen beheersen Grieks en anderen kunnen net met Engels uit de voeten. Dit maakt nogal een verschil voor de keuze welk bijbelcommentaar we kunnen sturen! We proberen om het opleidingsniveau en de werksituatie van de predikant beter te leren kennen, zodat de hulp daarop aangepast kan worden.

Preken is slechts één aspect van het predikantswerk. James Adeyo kwam algauw met vragen vanuit de praktijk van zijn werk. Bijvoorbeeld: hoe moeten we de tienden geven? Wat is de betekenis van spreken in tongen? Wat is geloven? En Adeyo is niet de enige. Wekelijks zijn er zo’n dertig van deze specifieke vragen om hulp (afgezien van verzoeken om preekmateriaal). Meestal is de inslag van deze hulpvragers nogal wettisch: we moeten de mensen leren om dit of dat te dóen. We proberen in de eerste plaats om hen weer te bepalen bij wie de Here is. Bijvoorbeeld: wanneer de kerkelijke bijdragen niet goed zijn, proberen we hen ook te wijzen op de voorzienigheid van de Here, zodat dit hun vertrouwen en denken verdiept. Zo leren ze om niet alleen afhankelijk te zijn van wat wij (moeten) doen of presteren.

Internet

Het internet blijkt een geweldig medium om mensen te bereiken. Steeds meer mensen in Afrika hebben toegang tot het web en we kunnen hen zo in contact brengen met het evangelie. Zeker in landen waar christenen vervolgd worden of de grenzen gesloten zijn voor zending en evangelisatie, biedt internet uitkomst. We komen direct in de studeerkamer!

De diensten van het RSC (Reformational Study Center, waarvan Preaching Library een onderdeel is) bereiken ongeveer 35 landen in Afrika en de gebruikers hebben verschillende kerkelijke achtergronden zoals evangelisch, katholiek, luthers, pinkster en baptist. Velen van hen sturen wekelijks hun bijbeltekst en worden zo bereikt met literatuur die aan Schrift en belijdenis getoetst is.

Niet iedereen is het eens met het soort literatuur dat we versturen. Van sommigen horen we nooit meer. Maar een groot deel is enthousiast en zij sturen wekelijks hun verzoek in.

Hartelijk bedankt. Dit is een geweldig hulpmiddel! Hier heb ik lang naar gezocht!

EU (Christ Chapel, Pinksterkerk)

Ik maak al drie jaar gebruik van Preaching Library. Als voorganger in een ontwikkelingsland is het moeilijk om betrouwbare christelijke literatuur te vinden. Toen ik in aanraking kwam met Preaching Library ging er een wereld voor me open aan goede bijbelcommentaren. Ik preek gewoonlijk in series over een bijbelboek, met de  focus op uitleg en toepassing van een specifieke tekst. Mijn povere bibliotheek kan lang niet altijd voorzien in studiemateriaal. God zij dank dat ik door de medewerking van Preaching Library meteen het gevraagde studiemateriaal ontvang. Deze service is zowel voor mij persoonlijk als ook voor de gemeente een zegen. Ik word ondergedompeld in een goudmijn aan theologische literatuur van huidige en voorgaande generaties van Gods kinderen. De gemeente geniet als het ware een rijk dieet van bijbelse waarheid en er is zichtbare geestelijke groei. Het is mijn gebed dat deze service blijft bestaan, zodat zij voorgangers zoals mij blijft voorzien van gratis materiaal om zo competente predikers te worden van het evangelie en Gods woord correct te gebruiken.

Isaac Makashinyi (Baptist, Zambia)

Regelmatig krijgen we de vraag waarom we de onkosten zelf dragen. Waarom stellen we alles gratis beschikbaar? Allereerst vinden we het belangrijk om hen te helpen die geen (financiële) middelen hebben voor de bestudering van Gods Woord. Bovendien moeten de voorgangers soms veel moeite doen om het materiaal te downloaden. Er zijn predikanten die een taxirit naar het dichtstbijzijnde internetcafé moeten bekostigen, waar ze per minuut betalen voor de verbinding. Het kost hun dus al heel wat om alleen al van onze diensten gebruik te maken. We willen de drempel om schriftgetrouw studiemateriaal te krijgen niet onnodig hoger maken. Juist door de relatief makkelijke weg via de website worden duizenden mensen bereikt met het evangelie. We vertrouwen erop dat de Here door zijn Woord harten zal bereiken.

Dank en toekomstplannen

Inmiddels zijn we vier jaar bezig met het RSC en Preaching Library. Verbaasd en verwonderd zien we hoe de Here groei geeft. Zonder enige vorm van reclame melden zich dagelijks nieuwe gebruikers aan. Er zijn heel wat vrijwilligers die meehelpen met gebed, administratie, scannen, vertalen, IT-onderhoud en proeflezen. Het is een voorrecht om samen te werken en uit te delen van wat we zelf gekregen hebben – voor niks!

Er blijven nog veel uitdagingen voor het RSC. Maandelijks blijven er noodgedwongen ongeveer 150 verzoeken liggen. Er is eenvoudigweg geen tijd om de specifiek theologische vragen te beantwoorden. De mankracht ontbreekt om de nodige literatuur te onderzoeken en door te sturen. Graag willen we hulp bieden aan predikanten in Azië die in dezelfde situatie verkeren als in Afrika. Vanuit Afrika komen er veel verzoeken om Franstalig materiaal, waar we momenteel niets mee kunnen doen. Verder hopen we op korte termijn een kantoorruimte en bibliotheek te bouwen op het perceel van het Studiecentrum, waar Jopie en Jennie van der Linden wonen. Het werk wordt nu vanuit hun huis gedaan en duizenden boeken zijn opgeslagen in drie kleine rondavels (huisjes). Er ligt heel veel werk en we hebben veel plannen voor de toekomst, maar we kunnen het alleen doen in geloof en vertrouwen. Biddend dat de Here harten opent. Want wie zoekt, zal Hij een Schat laten vinden.

Preaching Library is onderdeel van het Reformational Study Centre. Voor meer informatie: www.refstudycentre.com (Engelstalig) of telefonisch contact: dhr. Jetze Baas 0342-424444. U kunt ons al voor € 2,50 per maand ondersteunen, meldt u aan via de website of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Haren
Nynke de Boer


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...