Op vrijdag 6 maart jl. vond de bevestiging en intrede plaats van drs. A. Mak tot dienaar van het Woord in de Petrusgemeente te Broeksterwâld. In dit artikel stellen hij en zijn gezin zich voor.
Ons gezin bestaat uit totaal vier personen:
Benjamin (10 jaar) zit in groep 7. Hij is een levensgenieter en is graag buiten. Benjamin onderzoekt graag hoe dingen in elkaar zitten, maar vooral hoe ze uit elkaar gehaald kunnen worden. Een hobby van Benjamin is pianospelen.
Joël (11 jaar) zit in groep 8 en gaat na de zomervakantie naar de HAVO in Dokkum. Hij leert graag, maar wel liever uit boeken dan in de praktijk. Joël vindt het leuk om toneel te spelen en ook hij houdt zich bezig met pianospelen.
Jolanda (35 jaar) is in de eerste plaats moeder van Joël en Benjamin. Dan vrouw van... En verder gewoon Jolanda. Ze heeft graag mensen om zich heen en drinkt daarbij graag een kopje thee. Ze is een echte doener en maakt van alles, van sjaals tot het bouwen van een motorschuur. Jolanda heeft ongeveer acht jaar in de detailhandel gewerkt. Na dit werk is ze gastouder geworden en heeft dit in totaal tien jaar gedaan.
Arrie (37 jaar) is in de eerste plaats papa van Joël en Benjamin. Daarnaast man van Jolanda en door God geroepen om predikant te worden. Arrie is een 'mensenmens' en zeker geen wetenschapper. Niet op alle vragen heeft hij een pasklaar antwoord, maar samen op pad gaan en samen zoeken naar de antwoorden typeert hem. Verder houdt Arrie van reizen. Dit kan per vliegtuig, trein, auto of motor zijn, dat maakt niet uit. Graag ver weg, genietend van Gods prachtige schepping en de ontmoeting met andere culturen.
Studie en predikantschap
Lang voordat Arrie predikant werd, heeft hij de LTS en MTS doorlopen en is gaan werken in de ICT-sector. Na een tijdje gaf dit werk geen voldoening meer, waardoor de overstap naar theologie gemaakt werd. De universiteit was niet mogelijk met de vooropleiding, het werd daarom eerst vijf jaar studeren aan de CHE in Ede. Tijdens deze studie is Arrie begonnen met het werk in de kerk. Achtereenvolgens heeft hij gewerkt als evangelist, pastoraal werker, jongerenwerker en catecheet in verschillende CGK's in het land. Een jaar na het afstuderen in Ede begon het toch weer te kriebelen en is Arrie de vooropleiding (Grieks en Latijn) gaan volgen in Kampen om door te stromen naar de universiteit in Apeldoorn om predikant te kunnen worden.
De studie was niet altijd gemakkelijk. Er waren inmiddels kinderen en cognitief was het ook niet altijd gemakkelijk. Vaak werd hij met beide benen weer op de grond gezet... Toch mogen we achteraf zien dat deze jaren gezegende jaren zijn geweest. Het heeft even geduurd, maar dat zien we achteraf alleen maar als positief. Op deze manier is ons gezin klaar gestoomd voor het werk binnen de gemeente.
Inmiddels wonen en werken we alweer een paar weken in Broeksterwâld. Op 6 maart jl. vond er een feestelijke dienst plaats waarin Arrie bevestigd werd als predikant van de 'Petrusgemeente'. We zien met veel dankbaarheid terug op dit moment. Aansluitend heeft Arrie ook intrede mogen doen in de gemeente. En nu, naar jaren studie gaat het werk 'eindelijk' beginnen...
Gemeentewerk
Veel van de werkzaamheden als predikant is niet geheel onbekend bij Arrie door zijn werk in de kerken. De mooiste aspecten van het werk vindt Arrie het preken, het geven van catechese en het brengen van pastorale bezoeken. Al kan dat ook pittig zijn. Wanneer je begint als predikant kan zeker het maken van goede preken behoorlijk wat tijd kosten. De kerkenraad van de 'Petrusgemeente' heeft uitgesproken goed te letten op het takenpakket van de beginnende dominee. Met elkaar zullen we regelmatig rond de tafel zitten om te zien hoe het gaat.
De kerk is veranderd in de afgelopen decennia. De tweede kerkdienst bijvoorbeeld staat vandaag de dag behoorlijk onder druk. Daarnaast vinden velen het heel gewoon christen te zijn zonder lid te zijn van een kerk. Hoe ga je daarmee om als predikant? Dat is nog niet zo eenvoudig. Met het vingertje omhoog krijg je de mensen niet meer terug de kerk in. Je kunt ze niet dwingen. Arrie hoopt steeds weer terug te gaan naar de basis van het christelijk geloof en dat proberen uit te leggen met 'gewone' Nederlandse woorden van deze tijd. Dat wil niet zeggen dat het simpel moet zijn, maar dat het taal is die begrepen wordt, omdat het de taal is die men dagelijks spreekt en hoort.
En ja, dat betekent dan ook dat wij als gezin de Friese taal eigen moeten worden. De jongens worden daar op school in ondergedompeld en spreken inmiddels hun eerste Friese woorden en zinnen. Wij zullen waarschijnlijk een paar lessen moeten nemen om het goed onder de knie te krijgen. In eerste instantie is het verstaan het meest belangrijkste. En wanneer we het goed verstaan, kunnen we verdergaan met het leren van de uitspraak, etc.
Werkzaamheden buiten de gemeente
Samen (Jolanda en Arrie) hebben we het verlangen ons ook in te zetten buiten de gemeente. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk op welke manier. Wel is het zo dat Jolanda begonnen is met thee- en koffieochtenden. Op maandag is de gemeente uitgenodigd om een kopje koffie of thee te komen drinken in de pastorie. Maar naast de 'eigen' gemeenteleden zijn ook de mensen uit het dorp van harte welkom! En hoe het verder gaat en wat we verder gaan doen, zullen we later zien.
Buiten het werk
Is er nog een leven buiten de pastorie? Jazeker! We gaan graag op pad met elkaar. Dat betekent geregeld een museum bezoeken, het bezoeken van vrienden, wandelen, fietsen, motorrijden en lekker eten.
In de afgelopen jaren hebben we als gezin een aantal seizoenen meegedraaid op een paar christelijke campings in Frankrijk. Op deze campings deden we het jeugdwerk en het pastorale werk. Met heel veel plezier kijken we terug op deze jaren. Veel geleerd, maar ook heerlijk vakantie gevierd onder de Franse zon. En dat niet als een 'god in Frankrijk', maar leven 'met God in Frankrijk'.
Door het predikantschap van Arrie hebben we nu van dit werk afscheid genomen. Daardoor is het mogelijk om weer nieuwe gedeelten van Europa te verkennen. Gaan de boeken mee op vakantie? Elk jaar had Arrie het voornemen in de vakanties wat te lezen... Maar elk jaar gingen de studieboeken weer ongelezen mee terug naar Nederland. Er is namelijk veel te zien en te ontdekken in de schepping van onze God. Inmiddels gaat er nog maar een enkel boek mee op vakantie en of deze opengaat tijdens de vakantie, dat blijft altijd weer de vraag...
Vaak krijgt Arrie de vraag of hij familie is van de beroemde schrijver Geert Mak. Nu zijn er niet zoveel mensen met de achternaam Mak in Nederland en is het is dus goed mogelijk dat er een link is. Maar dat is niet zo. Ooit lang geleden zal er vast een link geweest zijn. Maar inmiddels niet meer. Kortom: Geert Mak is geen rechtstreekse familie.
En... inmiddels een abonnement op het Kerkblad van het Noorden? De Petrusgemeente van Broeksterwoude heeft ons een abonnement cadeau gedaan. Dank daarvoor! Op deze manier kunnen we op afstand meeleven met onze kerken in het noorden.
Familie Mak