Op 1 maart jl. werd kandidaat J.P. Rozema bevestigd als de nieuwe predikant van Onstwedde. Om hem en zijn gezin wat beter te leren kennen werden hem door de redactie een aantal vragen voorgelegd.

Zou u iets kunnen vertellen over uw levensloop?

Mijn ouders hadden een veehouderij in Winsum. Daar ben ik samen met mijn broers en zus opgegroeid. Na de middelbare school ben ik naar Apeldoorn gegaan om theologie te studeren. Een ongeval maakte destijds dat ik stopte met de studie en om ging zien naar werk. Ik ben toen als installateur aan de slag gegaan. Eerst in Apeldoorn. Later in Groningen. Zo kwam ik uiteindelijk bij de NAM terecht als monteur meet- en regeltechniek.

 

In die tijd leerde ik in Zeeland Jantine kennen. Ons huwelijk bracht me in Zierikzee, waar ik werk vond als bedrijfsleider bij een installatiebureau. In die tijd zijn onze drie kinderen geboren. Het verlangen om de studie theologie nog eens op te pakken, was niet weg. Zo ben ik in die tijd begonnen aan de zaterdagopleiding Theologie en Geestelijke Verzorging aan de universiteit van Utrecht. Wisseling van werkgever maakte dat de studie wat meer aandacht kon krijgen en in mei 2009 afgerond kon worden. We beschouwen het als een wonder en als een bevestiging van de Heere, dat de CGK van Vlissingen me in die tijd riep om als kerkelijk werker in haar midden te dienen. Dat heb ik tot aan de afronding van mijn studie aan de TUA mogen doen. Aansluitend heeft in november 2014 de CGK-gemeente te Middelburg, de gemeente van Vlissingen in haar midden opgenomen en werden de zo vertrouwde deuren aan de Kasteelstraat in Vlissingen gesloten.

 

De studie aan de TUA heb ik afgerond met een onderzoek naar het missionaire hart achter de kerkorde. Daarin staat centraal hoe de Heere Zijn Kerk ook vandaag de dag nog wil gebruiken om de wereld waarin ze leeft, te bereiken met het Evangelie van Jezus Christus.

Hoe bent u ertoe gekomen predikant te worden?

Dat verlangen heeft de Heere al heel vroeg in mijn hart gelegd. Tijdens de omweg die ik moest gaan zijn er wel perioden geweest, waarin de prioriteiten anders lagen. Door de jaren heen, zeker naarmate de studie in Utrecht vorderde, kwam ook dat verlangen om predikant te mogen worden weer meer naar de voorgrond. De periode met Vlissingen vormde voor ons een bevestiging op de weg die wij zijn gegaan.

 

Kunt u iets over uw gezin vertellen?

In de tijd dat ik haar leerde kennen, was Jantine werkzaam in het basisonderwijs. Na ons huwelijk is zij parttime blijven werken als Intern Begeleider. Daardoor was het voor mij mogelijk om parttime als kerkelijk werker aan de slag te kunnen. Zonder haar baan was dat nooit gelukt. Juist in die periode kreeg ze er de verantwoordelijkheid voor een tweede school bij. Daarbij stond ze ook nog enkele uren voor de klas. We hopen dat er op termijn weer een plek als IB-er op haar weg zal komen. Maar eerst willen we als gezin onze draai vinden. Twee van onze kinderen zitten op het voortgezet onderwijs. De jongste hoopt na de zomervakantie het laatste jaar van het basisonderwijs af te ronden.

Hoe denkt u dat het zal zijn om als predikant te functioneren?

We zijn nu al weer een aantal weken verbonden aan de gemeente van Onstwedde en beginnen de mensen langzamerhand te kennen. We voelen ons thuis en proberen als gezin onze draai te vinden. In de periode dat ik in Vlissingen mocht werken als kerkelijk werker, heb ik vaak uitgezien naar het mogen voorgaan. Prediking kan een geweldig verlengstuk zijn van het pastoraat. Je krijgt in een gesprek van alles aangereikt wat breder de aandacht verdient. Maar omgekeerd heeft de zondagse dienst ook invloed op het pastoraat. Gemeenteleden leren hun predikant kennen in zijn preken. Dat verlaagt de drempel in het persoonlijk gesprek. Daarnaast gaat er een samenbindend effect vanuit op heel de gemeente. Je vindt elkaar elke zondag opnieuw rondom die ene Bron. Vanuit de praktijk heb ik gemerkt dat beide feitelijk niet zonder elkaar kunnen. Het voordeel van een start in het voorjaar is voor mij dan ook, dat ik me eerst kan concentreren op het ritme van het maken van preken en het kennismaken met de gemeente. Daarnaast vraagt het opstarten van het nieuwe seizoen nu al de nodige aandacht.

Van Zeeland naar Groningen. Hoe gaat u - gaan jullie - met zo'n overgang om?

Daar zijn geen handboeken voor. Dat moeten we gewoon ervaren. Het is voor ons als gezin een hele overgang, die ieder op z’n eigen wijze beleeft. Het geeft een gevoel van ontwortelt te zijn. Dat merk je aan elk onderdeel van je leven. Tegelijk word je ondergedompeld in een nieuw sociaal netwerk om zo opnieuw een bestaan op te bouwen. Dat is een spannende uitdaging. Tegelijk ondervinden we dat we deze stap niet alleen maken, maar dat de Heere in alles nabij is.

 

Het ambt van predikant is veelzijdig. Waar ligt voor u het zwaartepunt van uw werk?

Tijdens de bevestigingsdienst stond ds. Huisman stil bij de dienst van het gebed en de dienst van het onderwijs als basis voor het werk van de predikant. Dat is mijn vertrekpunt om dienend de gemeente in te gaan. Het lukt me – denk ik – alleen maar om goed te preken wanneer er een goed contact met de gemeente is. Maar, wanneer je luistert naar wat gemeenteleden bezig houdt, dan mag je van de Heere ook leiding verwachten bij het maken van een preek zodat zij vanuit het Woord gereedschap krijgen aangereikt voor de praktijk van hun dagelijks leven.

 

Naast werken is er wellicht ook tijd voor een hobby’s? Hebt u die?

Ik hou van muziek (luisteren), techniek, mountainbiken en zeilen.

 

Wat is het mooiste theologische boek?

Een bijzonder boek wat ik ooit nog eens hoop te pakken te krijgen is de dissertatie van dr. D. Van Swichem. Zijn onderzoek naar het missionair karakter van de christelijke gemeente volgens de brieven van Paulus en Petrus, bevatten ook voor vandaag een actueel appel.

 

Bent u bekend met het Kerkblad voor het Noorden? Bent u bereid er ook uw aandeel aan te leveren?

Ik ken het Kerkblad van het Noorden al wat langer. Het ligt bij familie en vrienden vaak op tafel. Misschien zal ik in de toekomst ook wel eens een bijdrage mogen leveren. Maar eerst hoop ik in Onstwedde een begin te maken met het werk waarvoor de gemeente me geroepen heeft.

We danken ds. Rozema voor zijn openhartige antwoorden en wensen hem en zijn gezin een gezegende periode toe in Onstwedde!

N. Vennik, Groningen

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...