Met je kind praten over het geloof is voor veel ouders moeilijk. Tegelijk geven ouders aan dit graag te willen leren. Het is een van de opvallendste uitkomsten van de enquête van Geloof in het gezin. Ook in andere opvoedzaken hopen de ouders uit de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) steun te krijgen van de kerkelijke gemeente. Ruim 500 ouders en de helft van de CGK-kerkenraden vulden de enquête op www.geloofinhetgezin.nl in.
Steun
De uitkomsten zijn duidelijk: 94 procent van de ouders wil graag dat de kerk hen steunt in het christelijk opvoeden van hun kinderen en 95 procent van de kerkenraden wil die steun graag bieden. Driekwart van de ouders ervaart steun van de kerk. Ongeveer de helft van de ouders geeft aan zich in de christelijke opvoeding gestimuleerd te voelen door andere gemeenteleden. Toch blijkt er een belangrijke groep te zijn die meer steun van de kerk en de gemeenteleden zou willen ontvangen. Voor kerkenraden kan deze uitkomst aanleiding zijn om opvoedingsondersteuning aan te bieden of te intensiveren.
Uitdaging
Er leven veel vragen en er zijn heel wat zorgen. Uit de reacties blijkt dat het vaak een worsteling is om het geloof handen en voeten te geven in het gezin. Vooral met je kinderen praten over het geloof is een uitdaging. 75 procent van de ouders geeft dit aan als onderwerp waarover ze graag meer willen leren. Andere thema’s die hoog scoren, zijn: bidden, Bijbellezen, internet, praten met pubers en grenzen stellen.
Prediking
In de manier waarop kerkenraden en ouders de opvoedingsondersteuning wensen te geven of ontvangen, springt er één onderwerp uit: de preek. 90 procent van de ouders wil graag toegerust worden voor de opvoeding via de zondagse prediking. En ook de kerkenraden geven aan graag handreikingen te ontvangen hoe die toerusting in de preken geboden kan worden.
Huisbezoek en doop
Een aanknopingspunt dat kerkenraden vaak noemen, is het huisbezoek en het moment van de doop. Voor de huisbezoeken wil driekwart van de kerkenraden graag een handreiking ontvangen om te spreken over opvoeding. In vrijwel alle gemeenten vindt er een doopgesprek plaats. Een enkele keer hoort daar ook doopcatechese bij. In de christelijke opvoeding is de doop een belangrijk punt en daar zou de opvoedingsondersteuning dan ook heel goed kunnen beginnen.
Stimulans
Als belangrijke stimulans voor de opvoeding noemen ouders ook: thema-avonden, ervaringsverhalen van andere ouders, een methode voor gezinsmomenten rond de Bijbel, een opvoedkring en een website over christelijke opvoeding.
Visie
Opvallend is dat er veel behoefte is aan een duidelijke visie op christelijke opvoeding. Wat maakt de opvoeding in een christelijk gezin anders? Wat kunnen we uit de Bijbel leren over de omgang met onze kinderen? En hoe draag je het geloof over aan je kinderen?
Vervolg
Geloof in het gezin is bezig met de website. Het moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen die betrokken is op de christelijke opvoeding. U kunt er bijvoorbeeld ideeën uitwisselen, opbouwend materiaal raadplegen en tips krijgen voor interessante boeken. En ook de visie op geloof in het gezin vraagt de komende tijd de aandacht.
Daarna zijn er nog andere projecten mogelijk om kerkenraden en ouders te steunen in hun taak om het geloof in het gezin zichtbaar te maken en gestalte te geven. Geloof in het gezin zal zich de komende tijd bezinnen met welke projecten we de kerkenraden en ouders het meest kunnen dienen. D.V. in oktober hopen we bekend te maken welke plannen we willen gaan uitvoeren.
Zie www.geloofinhetgezin.nl voor een uitgebreide analyse en overzichtstaatjes van de enquêtes.
_______________________________________________________________
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Margreet van den Berg- van Brenk, projectleider Geloof in het gezin
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
038-7853 088/ 06- 5206 5544