November 1940: luchtaanval op Coventry. Naast veel huizen en gebouwen wordt de St. Michaël kathedraal vrijwel volledig verwoest. Er vallen honderden slachtoffers. Dick Howard, de toenmalige leider, nam een stuk krijt en schreef op de muur van het heiligdom: ‘Vader, vergeef’.
Sinds die tijd is Coventry het centrum voor verzoening in de wereld. Iedere vrijdag wordt in Coventry en op veel andere plaatsen in de wereld, ook in Nederland, het Coventrygebed gebeden: Vader, vergeef! Vergeef de haat tussen volken, vergeef de begeerte, hebzucht, afgunst, onverschilligheid, trots die leven in het hart van iedereen.
Andrew White is predikant in Bagdad. Van dichtbij kent hij de haat die er heerst tussen verschillende volken, tussen soennieten en sjiieten, tussen moslims en christenen, tussen christenen en joden, tussen moslims en joden.
Hij schreef dit boek, met als titel ‘Vergeef ons, Vader’, aan de hand van het Coventrygebed.
Hij gaat vooral in op de vraag waaróm mensen en volken elkaar haten. Wat is hun geschiedenis en hoe zou verzoening tot stand kunnen komen?
En is er verschil tussen begeerte en hebzucht? Tussen hebzucht en afgunst? Zijn wij daar niet allemaal schuldig aan?
Een mooi boek, dat laat zien dat verzoening alleen tot stand komt als we naar elkaar luisteren, en dat niet alleen moordenaars en terroristen, zoals in Bagdad, maar alle mensen vergeving nodig hebben.
De kiem van haat en jaloersheid leeft in ieders hart.
Janneke van der Molen, Bierum
Andrew White, Vergeef ons, Vader, Ark Media: Amsterdam 2015, 174 p.,€ 16,95, ISBN 978 90 33800 81 8