Ooit was ik onderdeel van een select gezelschap. Het bestond uit tweeënvijftig leden, vanuit heel Nederland samengebracht. Geselecteerd dus. Door wie? Daarvoor is een lang traject bedacht.
Vanuit de plaatselijke kerkenraad is men uitgekozen om naar de classis te gaan. Van daaruit door naar een van de vier particuliere synodes, om vervolgens gekozen te worden als afgevaardigde naar de landelijke generale synode. Dus eigenlijk het tegenovergestelde van een sollicitatieprocedure. Wel zo zuiver dus.
Synodejaar 2016
Dit traject is inmiddels weer in volle gang. In de loop van dit jaar hoopt de generale synode van onze kerken weer bijeen te komen. Dit jaar als proef zelfs al vóór de vakantie. Van elke particuliere synode komen dan zes dominees, zes ouderlingen en een diaken bijeen. Ze worden bijgestaan door de hoogleraren van de TUA. Daarnaast moeten we beslist niet vergeten dat er een hele groep vrijwilligers voor catering, administratie, onderdak, etc. etc. zorgt. Elke drie jaar wordt er een generale synode gehouden.
Bid en werk
Op negen juni zal er door de gemeente van Nunspeet, als roepende kerk, een bidstond worden gehouden als voorbereiding op het werk van de synode. Daar hoopt traditiegetrouw de preses van de vorige synode voor te gaan. Deze keer is dat ds. Quant. De volgende dag begint dan de eerste vergadering van de synode. Het nieuwe moderamen wordt gekozen en de leden worden verdeeld over een zes- of zevental commissies. Iedere commissie krijgt een of meerdere deputaatschappen toegewezen om te beoordelen. Zo wordt de last enigszins verlicht en de taken goed verdeeld.
Deputaatschappen
Bijvoorbeeld vanuit de zondagse (tweede) collecte is u vast wel bekend dat er verschillende deputaatschappen vanuit onze kerken werkzaam zijn. Zij voeren de besluiten van de GS uit en verdiepen zich in al het wel en wee van hun specifieke achterban. Daarover sturen zij een verslag naar de GS. Al die rapporten komen richting de synodeleden. In de papieren versie heb je het dan al gauw over twee dikke ordners vol. En als dat al niet een hele kluif is, dan moet u bedenken dat dit nog maar het begin is. De commissies gaan na bestudering van de rapporten eerst met elkaar in overleg. Vaak ook nog met een deel van het desbetreffende deputaatschap, om vervolgens over het geheel een verslag te schrijven.
Die beide rapporten komen dan in de vergadering van de generale synode ter tafel. Tijdens die behandeling zijn dan uiteraard ook de leden van het desbetreffende deputaatschap uitgenodigd. De vergaderingen van de GS duren normaliter drie keer een week, In oktober, november en januari. Dit jaar is er zelfs voor het eerst een vierde week in het nieuwe jaar gepland.
Voorbereiding
Al met al voor iedereen een zeer intensieve periode. Iedereen? Ja, feitelijk gaat het om veel meer mensen. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente, het ambtswerk komt wat onder druk te staan. En uiteraard, vergeet niet de afgevaardigden zelf. Vele uren leeswerk. Vergaderen, beoordelen, verslagen schrijven, bellen, mailen, etc. Besef hoeveel er ook op de echtgenote en het gezin afkomt. Toch heeft het ook wel wat, drie weken op de camping in korte broek, met een ordner vol zware, maar mooie, kost op schoot, de markeerstift en de laptop onder handbereik en ter afwisseling een duik in het zwembad. Een bijzondere manier van voorbereiden.
Nut en noodzaak
In zo’n synodejaar hoor je nog wel eens de vraag: Is dit nu allemaal nodig? Ik stel voor dat u voor het antwoord op deze vraag de verslagen gaat volgen die tijdens en na de synodeweken verschijnen. U zult versteld staan van al het werk dat gedaan wordt, in de gezondheidszorg, de begeleiding van varenden, in de opleiding van nieuwe predikanten, in het diaconaat en de hulpverlening, in het op orde houden van de financiële kant van het kerkzijn. En ga zo maar door. Juist in het werk van de deputaatschappen zie je wat er mogelijk is wanneer we dat als gemeenten gezamenlijk doen. Wist u trouwens dat er vijfentwintig deputaatschappen en acht commissies zijn die ondersteund worden door het Dienstenbureau in Veenendaal?
Samen kerk zijn
Ik durf te stellen dat een synode lastig, boeiend en soms vol onderling getwist is, maar altijd eindigt met stille verwondering, bewondering voor wat gedaan is en bovenal dankbaarheid dat we het hebben kunnen en mogen doen. Daarin ervaar je de Geest van God. In onze CGK, waarin gevoelens en beleving soms ver uiteen liggen, moeten we de wil en de verwachting hebben dat we samen verder willen. Eén en veelkleurig achter één Heer en Herder aan. De toekomst met vertrouwen tegemoet gaand.
Denk/bid/leef mee
Voor u als lezer ligt er een belangrijke opdracht. Begeleid hen die afgevaardigd zijn met uw gebed. Geef betrokken ambtsdragers de ruimte om zich goed voor te bereiden. Bid met regelmaat, ook in de voorbereidingstijd, persoonlijk, maar met name ook in de zondagse kerkdienst voor al het werk van de betrokkenen en hun gezinnen. Gebruik de data hieronder als gebedsrooster. Bid dat we elkaar vast mogen houden in het besef dat we één Heer en Heiland hebben.
Vergaderdata:
Februari: vergaderingen van de dertien classes
April: vergaderingen van de vier particuliere synodes
9 juni: bidstond te Nunspeet als opening van de generale synode
10 juni: eerste vergaderdag
7-15 september: synodecommissies
11-14 oktober: eerste vergaderweek
22-25 november: tweede vergaderweek
24-27 januari 2017: derde vergaderweek
14-15 februari 2017: reserve vergaderweek
Art van der Molen, Bierum