Koriander is een kruid dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en landen rondom de Middellandse Zee komt. Vermoedelijk hebben de Romeinen het meegenomen naar Midden-Europa en zodoende is het ook hier terecht gekomen. Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt voor culinaire doeleinden. In het Oude Testament wordt twee keer melding gemaakt van koriander, beide keren in vergelijking met manna: het manna was als korianderzaad (Ex. 16, 31; Num. 11, 7).Het blad lijkt een beetje op dat van peterselie. De plant heeft schitterende kleine bloemen die van wit tot roodachtig variëren.
Korianderzaad heeft een licht zoete, anijsachtige, licht pikant kruidige smaak. Je koopt het in de supermarkt of in een speciaalzaak. Er zijn veel mensen die de smaak van (verse) koriander niet kunnen waarderen. 'Je houdt ervan of je haat het',is wel een goede uitdrukking wat de smaakbeleving van koriander betreft. Koriander bevordert de eetlust en is goed voor de spijsvertering. Het kruid voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert de branderigheid van de maag. Koriander werkt ook goed voor het geheugen en verlicht ook verkoudheid en stress.
Als je koriander in de tuin hebt staan en je komt er dichtbij, komt je een nare geur tegemoet. Wanneer je een paar van die mooie bloemetjes plukt, is de geur nog viezer. Misschien dat mede daarom de Joden in de woestijn klaagden over het manna?
Pieter Sijtsma, Dokkum