Het platform Kerk en Aardbeving wil in de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning een kerkelijk geluid te laten horen. Dat de kerk ook op dit terrein iets zou kunnen en moeten betekenen vinden  veel mensen niet vanzelfsprekend. Dat merkten wij onder meer bij het onderzoek van de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen (PThU). Veel van de gemeenteleden die werden ondervraagd vonden dat niet zo voor de hand liggen.

Maar de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning is erg ingrijpend voor Noordoost-Groningen. Door de schade die ontstaan is door de aardbevingen en de manier waarop NAM, overheid en andere bevoegde instanties omgaan, komen veel mensen in psychische nood. Het gebied lijdt onder de bevolkingskrimp en de problemen door aardgaswinning verergeren de zorgelijke situatie, terwijl door Shell en overheid voor een astronomische bedrag wordt verdiend aan de aardgaswinning. Dat raakt aan vragen over rechtvaardigheid, aan sociale thema's als onderlinge verbondenheid, aan vragen betreffende het omgaan met de aarde.

Kerken van verschillende denominaties en stromingen zijn van oudsher onderdeel van de Groninger samenleving en herkennen de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning. Diverse kerkgebouwen hebben schade ten gevolge van de aardgaswinning en veel kerkleden lijden schade aan huis en persoonlijk welzijn en worstelen met de manier hoe genoemde instanties hen behandelen. Er wordt onrecht ervaren in kerk en samenleving. Kerkelijke gemeenschappen zijn verweven met de Groninger samenleving, inspireren mensen tot vernieuwing en inzet voor de samenleving en staan mensen bij in sociale vraagstukken en in hun zoektocht naar rechtvaardigheid. Daarom hebben kerken betekenis en stem met betrekking tot de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning.

Om als kerk in deze van betekenis te kunnen zijn is het Platform Kerk en Aardbeving tot stand gekomen. In dit Platform herkennen en erkennen verschillende Groninger kerken elkaar als onderdeel van ‘de kerk’. Het Platform bestaat uit deelnemers uit Protestantse kerken, de Rooms-Katholieke kerken, Doopsgezinde gemeenten, Gereformeerde Kerken vrijgemaakt Gereformeerde kerken, Baptistengemeenten, Evangelische gemeenten en de PThU.

In bijeenkomsten van het Platform zijn voorgangers van de betrokken kerken aanwezig en deelnemers met relevante kennis. Wenselijk is ook deskundigen te betrekken, bijvoorbeeld: bouwkundigen, ingenieurs en mensen met juridische kennis. De samenwerking van de verschillende kerken wordt ervaren als zeer prettig en waardevol. Wat de kerken samenbindt en wat zij in elkaar herkennen is dat zij, als kerk, het welzijn dient van mens en samenleving van een kwetsbaar gebied, waar zij zelf deel van is. Zij verstaat haar taak als bemoedigend en onderwijzend naar binnen toe en naar buiten toe als profetisch, visionair en diaconaal. Daarom kan de kerk perspectief bieden aan Groningers en de Groninger samenleving in de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning.

Vanuit deze overtuiging heeft het Platform onder andere contact gelegd met de Raad van Kerken Groningen-Drenthe. In samenwerking met  Raad van Kerken  wordt een activiteit gepland in mei 2017. Gedacht wordt aan een pelgrimage naar een punt in het aardbevingsgebied. Onderweg hebben we gespreksvragen over geloof en aardbeving en aan het einde van de wandeling is er een slotviering.

Om perspectief te kunnen bieden heeft het Platform ook contact gelegd met de Groninger Bodem Beweging. Dat heeft inmiddels geleid tot enkele artikelen die gepubliceerd zijn in hun krant. Daarnaast zijn er contacten met het Groninger Gasberaad. Ook is intensief contact met de Stichting Groningen-Noord. Deze stichting stimuleert positieve inzet voor het gebied door onder andere verbondenheid te versterken, bewoners laten merken dat zij van waarde zijn en ontwikkeling van het waardevolle Groninger gebied. Versterking van onderlinge verbondenheid en het aanzetten tot positieve ontwikkeling vinden wij ook vanuit christelijk perspectief belangrijk en daarom ondersteunen wij dit van harte.  Stichting Groningen-Noord heeft het plan opgevat een conferentie in Amsterdam te organiseren over Noordoost-Groningen. De achterliggende gedachte is dat de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning een landelijk probleem is en niet slechts de problematiek van Groningen. Deze conferentie zal voornamelijk de kwaliteiten van Noordoost-Groningen naar voren brengen, die van waarde zijn voor Nederland. Daarnaast zal deze conferentie aantonen op welke manier Groningen en Nederland elkaar wederzijds positief beïnvloeden. Daaruit zal blijken dat Groningen een uniek onderdeel is van Nederland en de problematiek ten gevolge van de aardgaswinning een landelijk probleem is.

De Groninger kerk(en) verenigt in het Platform Kerk en Aardbeving, wil(len) van betekenis zijn voor de Groningers en de Groninger samenleving. Het is de bedoeling u hiervan op de hoogte te houden.

Platform Kerk en Aardbevingen

Zomer 2016

De redactie is al wat langer van plan een artikel te wijden aan bovengenoemde problematiek. Mochten er lezers zijn die in het aardbevingsgebied wonen en over hun situatie willen vertellen, dan staat de redactie hiervoor open. U kunt hiervoor contact opnemen met de eindredacteur mevrouw K. Brouwer-Oolders. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0596 634330.


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...