Op dinsdag 11 oktober kwam de generale synode voor de tweede keer samen. De eerste keer was op 10 juni. Daarna hebben de commissies die toen waren ingesteld, verscheidene rapporten geschreven. Vorige week kon een begin worden gemaakt met de bespreking van deze rapporten.
Diaconaat
De generale synode begon de eerste dag van haar eerste vergaderweek met de bespreking diaconaat. Een mooie gedachte. In diaconaat zit het woord 'dienen'. En welk woord past beter bij de kerk? Ligt hierin niet haar hoogste ambt? Deze roeping herinnert aan de Here Jezus, die niet kwam om gediend te worden maar om zelf te dienen.
Met dankbaarheid mocht de synode opmerken dat binnen de kerken offervaardigheid voor mensen in nood groot is. Dat blijkt vooral uit de opbrengsten van noodhulpcollecten. Als er gecollecteerd wordt voor een concrete nood wordt ruimhartig gegeven.
Ds. G. Drayer is de secretaris diaconaat op het dienstenbureau in Veenendaal. Maar hij zal over enige tijd met emeritaat gaan. De sollicitatieprocedure voor een opvolger is in werking gezet.
Voor de komende drie jaar zullen de deputaten diaconaat, zich intensiever richten op jeugddiaconaat: hoe kunnen diakenen met name jongeren beter bewust maken van hun diaconale taak? Verder zouden deputaten graag zien dat er binnen de kerken een grotere aandacht komt voor de dienst aan de naaste in nood. Is dat ook niet een middel in de verspreiding van het evangelie?
Er wordt wel eens gezegd: diakenen zijn doeners. In de loop van de jaren is er meer aandacht gekomen voor toerusting: de diaken moet de gemeente toerusten. Een belangrijk gegeven, zonder af te doen aan de dienst van de 'echte' doeners, die hun gave meer opmerken in daadwerkelijk helpen dan in het aansporen en toerusten van anderen.
Varenden
Onze kerken kennen een predikant die speciaal is vrijgesteld voor het werk onder varenden. Heel bijzonder! Andere kerken kennen zo'n vrijgestelde niet. Ds. H. van der Ham legt in het zeemanshuis in Moerdijk contacten, en gaat ook in diensten voor die speciaal voor varenden worden belegd. Hij gaat bij hen aan boord als ze voor een kortere of langere tijd aan wal liggen. Maar op den duur zal er toch een einde komen aan zijn werk. In 2022 gaat ds. Van der Ham met emeritaat. Er zal dan geen nieuwe schipperspredikant worden benoemd, zo was al eerder besloten. Toch moet het werk doorgaan. Pastoraat onder varenden blijft nodig, en ook de verkondiging van het evangelie onder deze bijzondere beroepsgroep, die zijn specifieke zorgen en noden kent. Daarom moet worden gekeken hoe het werk kan worden voortgezet. Daar zullen deputaten evangelisatie, zending en diaconaat bij betrokken worden. Misschien kan ook samen met andere kerken iets worden gedaan. Evenmin mogen de kerken worden vergeten waarvan de varenden lid zijn. Zij hebben hierin ook een taak.
Gezondheidszorg
De synode zou graag zien dat kerkenraden en gemeenteleden gemakkelijk instanties kunnen vinden die informatie kunnen verschaffen en voorlichting geven over onderwerpen op het gebied van de gezondheidszorg. Er gebeurt op dat terrein veel. Gemeenteleden en werkers in de gezondheidszorg komen soms in aanraking met moeilijke vragen. Wie de Here Jezus oprecht volgt, zal niet zonder meer kunnen instemmen met alles wat mogelijk is op medisch gebied. Hij zal ook niet kunnen instemmen met alles wat wettelijk gezien geoorloofd is, en al helemaal niet zomaar de algemeen aanvaarde opinie in de samenleving volgen. Deputaten gezondheidszorg zullen zich daar meer op gaan toeleggen, en kerken wijzen op de toerustingsmogelijkheden die door verscheidene (christelijke) organisaties worden aangeboden. Daarbij kunnen zij gebruik maken van allerlei vormen van communicatie, zoals digitale nieuwsbrieven en sociale media. Zij zullen dit meer gaan doen in plaats van zelf toerustingsbijeenkomsten beleggen.
Onder het werk van gezondheidszorg valt ook het dovenpastoraat. Er is dankbaarheid dat de nieuwe dovenpastor, ds. M. Visser (Nunspeet), zich al goed heeft ingewerkt. Het blijft een voortdurende zorg om doven en slechthorenden die nu nog niet in beeld zijn, te bereiken.
Militairen
Op dit moment is er één predikant werkzaam in de krijgsmacht, in deeltijd, namelijk ds. P.L.D. Visser. Er waren twee predikanten werkzaam, maar ds. M. Dijkstra heeft in 2015 functioneel leeftijdsontslag gekregen. Een aantal wervingsrondes heeft echter geen nieuwe krijgsmachtpredikant uit onze kerken opgeleverd. Er zullen mogelijk de komende jaren opnieuw vacatures ontstaan bij de krijgsmacht. Deputaten zullen deze vacatures onder de aandacht brengen van predikanten. De synode hecht eraan dat er in elk geval twee predikanten vanuit onze kerken werkzaam zijn in de krijgsmacht.
Eerste gemeente
De generale synode bespreekt ook verzoeken die vanuit de vier particuliere synodes tot haar komen. De particuliere synode van het Noorden had onder andere het verzoek gedaan te kijken naar de positie van een predikant in een 'kandidaatsgemeente'.
Al verscheidene keren is het voorgekomen dat een predikant zijn eerste gemeente verliet, terwijl hij daar nog geen vier jaar gediend had. Voor een gemeente die erg gehecht is aan haar predikant, en het gevoel heeft dat hij met veel vrucht dienstbaar is, is dit een pijnlijk gebeuren. Zou dan ook niet moeten worden vastgelegd dat een predikant die in zijn eerste gemeente staat, pas na vier jaar een beroep mag ontvangen? Nu is de termijn drie jaar.
Maar de generale synode wilde hierin de kerkorde niet veranderen. Ze acht het niet wijs in reactie op incidenten regels aan de kerkorde toe te voegen. Als een kerkenraad meent dat de predikant te vroeg zijn eerste gemeente dreigt te verlaten, zal hij dit in de periode waarin het beroep loopt, in een gesprek met de predikant aan de orde kunnen stellen. Bovendien zullen kerkenraden die willen beroepen, zeker overwegen of het verstandig is een predikant te beroepen die nog maar kort in zijn eerste gemeente staat. De synode vond dat de kerkorde hierin voldoende richting geeft.
D. J. Steensma, Feanwâlden