De afgelopen jaren hebben wij als gezin met veel plezier de zendingsdagen van de classis Leeuwarden bezocht. We moesten één keer overslaan omdat onze jongste net de week voor de zendingsdag was geboren. Dat hebben we meerdere keren uit moeten leggen aan onze oudste kinderen, want ze waren het er helemaal niet mee eens dat we niet gingen…

Ik weet niet precies hoe het in de andere classes is, maar de zendingsdag in Drachten ís ook heel leuk voor kinderen. Er is een kinderprogramma waarin de kinderen verteld wordt over de zending door iemand die daar zelf werkt. Dat brengt het heel dichtbij. Daarnaast komen ze altijd met een originele knutsel thuis. Vaak is er keuze uit verschillende dingen om te maken, zodat jongens en meiden van verschillende leeftijden worden aangesproken. En dan is er natuurlijk nog de verkoop van veel lekkers en tweedehands speelgoed. Verplicht een bepaald geldbedrag op moeten maken voor de zending, dat is natuurlijk ook leuk…

 

Zendingsdag classis Leeuwarden op 29 oktober a.s.

Dit jaar is er op de zendingsdag in Drachten een nieuwe opzet voor de kinderen. Eerder konden de kinderen altijd knutselen en kregen ze informatie over de zending. Dat is nog steeds zo, maar nu is er een compleet kinderprogramma van gemaakt met als thema ‘Er op uit’. Coby Visser uit Botswana zal het informatieve gedeelte doen. Verder wordt er gezongen, gegeten, geknutseld en een spel gedaan.

 

Het kinderprogramma in Drachten wordt meestal goed bezocht, maar als je kijkt naar het aantal kinderen in de classis, dan kunnen er nog veel meer bij. Daarom maak ik gezinnen graag enthousiast om te komen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat betrokkenheid op de zending belangrijk is in de christelijke opvoeding.

-          De Heere Jezus heeft Zijn Kerk opgedragen om anderen over Hem te vertellen. De betrokkenheid op de groei  van Gods koninkrijk en de overtuiging dat je alleen gered kunt worden door de Heere Jezus, hoort wezenlijk bij ons geloof. Dat willen we ook aan onze kinderen meegeven. Die opdracht van Jezus is niet aan leeftijd gebonden: ook kinderen mogen getuigen op een manier die bij hun leeftijd past.

-          Wanneer je zendingswerkers zelf hoort vertellen over hun werk, en er foto’s of filmpjes van ziet, dan komt het heel dichtbij. Ook voor kinderen. Daardoor voel je je er meer bij betrokken en kun je er concreter voor bidden.

-          Door iets over de zending te horen, ontdekken kinderen dat de Kerk groter is dan de eigen gemeente. Over de hele wereld wordt God aanbeden. Het geloof in de Heere Jezus verbindt ons met elkaar. Dat laat gelijk ook zien wat de kern van het geloof is en wat kan verschillen van cultuur tot cultuur.

-          Als je levensverhalen van zendelingen leest, valt op dat zij vaak op jonge leeftijd al het verlangen hadden de zending in te gaan. Soms gegrepen door wat ze gehoord hebben van een zendeling die vertelde over zijn werk. Wie weet kan God onze kinderen ook op die manier gebruiken bij de uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Vanaf een jaar of zeven, acht (dit verschil natuurlijk per kind) krijgen kinderen steeds meer belangstelling voor de wereld om zich heen. Ze willen weten hoe dingen in elkaar zitten. Op school wordt er over het nieuws gepraat of het jeugdjournaal wordt gekeken. Ze ontdekken verschillen tussen landen en culturen. Het is voor hen dan interessant om te zien hoe mensen in andere culturen wonen, eten en ook geloven.

 

Tips om kinderen te betrekken bij zendingsavonden

Het verschilt per gemeente hoe zendingsavonden worden vormgegeven. In de ene gemeente zijn de kinderen en jongeren er standaard bij, in de andere gemeente komen vooral ouderen. Soms is dat zo gegroeid en houdt het zichzelf in stand. Want als er geen kinderen komen, hoeft ook niemand zijn best te doen om het programma aantrekkelijk te maken voor kinderen. Wat zou je kunnen doen als je dat anders wilt?

- Spreek met een paar ouders af dat je je kinderen meeneemt. Als er vrienden zijn, dan is het voor de kinderen ook meteen leuker om mee te gaan.

- Houd de zendingsavond op vrijdag- of zaterdagavond.

- Houd de avond bijtijds, bijvoorbeeld van 19 tot 21 uur. Of ga tot de pauze als het anders te laat wordt.

- Laat de kinderen (via de zondagsschool of club) een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door een lied te zingen.

- Organiseer een actie: een tekening of kaart sturen naar een christen ver weg; een schoenendoos vullen met (school)spulletjes voor een kind in Roemenië; een spaaractie waarbij het geld op de avond zelf meegegeven kan worden.

- Wanneer je een kind van een jaar of 12 voor het eerst wilt meenemen naar een zendingsavond bij de kerk, is de reactie waarschijnlijk minder enthousiast dan wanneer je kind 8 is. Pubers hebben zoveel andere interessante dingen te doen ’s avonds. Terwijl ’s avonds mee mogen voor een jonger kind nog een klein feestje is. Lekker opblijven, een filmpje zien over het zendingswerk, een folder meenemen of iets kopen.

- Vraag sprekers om rekening te houden met de aanwezige  kinderen. Sprekers en zendingsorganisaties zijn meestal gewend zich ook op kinderen te richten. Vaak laten ze met filmpjes iets zien van het werkveld. Ook zijn er soms flyers of zijn delen van de website speciaal op kinderen gericht.

Aline Hoogenboom,  Utrecht


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...