Dit jaar is het grote reformatieherdenkingsjaar. 500 jaar geleden begon de reformatie van Luther in Wittenberg. Precies een kwart van die 500 jaar bestaat er in Nederland een klein kerkverband, met de naam: Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. De reformatie werd een grote internationale veelkleurige beweging. En als kerkverband zijn we daar een klein onderdeel van. De kerkendag van 2017 (26 mei op Urk) staat geheel in het teken van deze 125 jaar.

Mini-expositie

In samenwerking met deputaten kerkelijke archieven is een mini-expositie opgezet die o.a. op de kerkendag te bezoeken is. De minitentoonstelling leidt bezoekers stapsgewijs vanaf 1892 via ruim 10 thema’s door de geschiedenis van de CGK. Thema’s zijn bijvoorbeeld zending, vroomheid thuis, catechese, preken, kerkmuziek en doop.

Niet of bijna nooit eerder tentoongestelde stukken uit het Documentatiecentrum van de CGK zijn te zien op de mini-expositie, zoals een theekopje van Hendrik de Cock, preekschetsen, collegedictaten van prof. dr. W.H. Velema en de kaarsen die ds. J. Langbroek gebruikte bij catechese aan mensen met een verstandelijke beperking.

Voor de expositie zijn ervaringsverhalen verzameld van christelijk-gereformeerden die bijvoorbeeld met het zendingsbusje liepen. Ook vertellen mensen over hun herinneringen aan huisbezoeken. Prof. dr. Van ’t Spijker komt in een kort filmpje aan het woord over het ontstaan van de CGK.

De expositie is een combinatie van historie, beleving en interactie met de bezoekers. Zo kunnen mensen een voorwerp of document meenemen dat een link heeft met (hun lidmaatschap van) de CGK. Jan Noorlandt en Machiel Vennik, beheerders van de Documentatiecentrum, zijn heel de dag in de expositieruimte te vinden en horen graag het verhaal erachter.

Workshops en fora

Er bestaan allerlei beelden over de CGK. Maar wie zijn die CGK-ers nu eigenlijk? In de workshop: ‘spreek CGK-ers die je anders niet gauw spreekt’ kun je met verschillende CGK-ers speeddaten. Aan de hand van een paar vragen ga je telkens 5 minuten met een ander in gesprek. Een succesformule om snel een paar nieuwe contacten op te doen.

In de workshop ‘bouw mee aan de toekomst van de kerk’ ga je met anderen op een creatieve manier in gesprek over de toekomst van de kerk en je eigen bijdrage daarin. Opnieuw een mooie manier om met anderen in gesprek te raken.

Voor wie liever luistert zijn er twee fora: het ene forum is een oecumenisch forum. Hier kunt u luisteren naar predikanten uit verschillende kerken (PKN, GKV, NGK en HHK) die in de CGK voorgaan. Hoe beleven zij dat? Hoe vallen hun preken in CGK-gemeenten? Hoe kijken zij aan tegen de CGK? Er nemen ook predikanten uit de CGK deel aan het forum. Het is mogelijk om ook vanuit de zaal vragen te stellen. Dit forum zal geleid worden door ds. Quant.

In het andere forum onder de titel ‘zegen en zorg in de CGK’ gaan bekende CGK-ers zoals zr. Els van Dijk en Br. Cees van Vianen met elkaar in gesprek over de diversiteit en eenheid binnen ons kerkverband. Ze doen dat onder leiding van journalist Mark Wallet.

Hoofdprogramma

In de ochtend beginnen we met een gezamenlijke bijeenkomst in De Ark. Preses van de afgelopen synode zal dan het appelwoord houden over het thema: ‘breng ons samen’. Verder zingen we in een volle kerk samen liederen en luisteren we naar koormuziek.

Kinderprogramma

Net als bij andere edities is er voor kinderen van de basisschool een speciaal kinderprogramma en er is kinderoppas voor de allerkleinsten. Een ideaal uitje voor het hele gezin dus!

Landelijke actie

Net als voorgaande edities is er ook ditmaal weer een landelijke actie. Ditmaal voor zendingsprojecten in eigen land, gesteund door deputaten evangelisatie. Er is een oproep naar de kerken gegaan om als plaatselijke gemeenten geld bijeen te halen voor deze actie. Het zou mooi zijn als er in elk geval in elke plaatselijke gemeente voor dit gezamenlijke doel gecollecteerd zal worden om zo een mooi extra bedrag te kunnen geven aan deze mooie maar vaak kwetsbare projecten. 125 jaar CGK, we hebben veel van God gekregen. Het is mooi om ook in het geefgedrag die dankbaarheid te laten zien. Zodat er over 125 jaar nog altijd een kerk in Nederland zal zijn, als Jezus nog niet is teruggekomen.

We hopen u te ontmoeten op de kerkendag!

Namens de organisatie,

Ds. Wim de Bruin (Zutphen)

 

Meer informatie over de kerkendag, expositie en landelijke actie vindt u op www.cgk-kerkendag.nl


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...