Begin dit jaar ging beleidsmedewerker Gé Drayer met pensioen. Meer dan vijfentwintig jaar was hij vanuit het Dienstenbureau van onze kerken betrokken bij het werk van Zending en Hulpverlening. Er is een fraai vormgegeven brochure verschenen waarin hij vanuit de Bijbel en vanuit zijn jarenlange ervaring uitlegt wat helpen is.

 

De titel van het boekwerkje zegt het al: << cursief>>We helpen zo graag! Maar hoe helpen we goed?<<einde cursief>> 

 

Een paar cijfers: in Nederland leven momenteel zo’n drie miljoen mensen op of onder de armoedegrens. Per provincie zijn er zo’n tien voedselbanken actief. Daarnaast komen er steeds meer kledingbanken en andere projecten tot stand. Het is om stil en verdrietig van te worden. Armoede en stille armoede, pal om de hoek, maar we weten ook van zoveel ellende over de grens. De eerste gedachte is dan een heel natuurlijke: We moeten helpen!

 

Misschien zit daar al het eerste probleem: wij helpen omdat wij dat nodig en gewenst vinden. De praktijk wijst uit dat in veel gevallen deze hulp, die uitgaat van eigen gevoelens en meningen, meestal niet zo effectief is. Wat wordt vergeten, is dat helpen begint met eerst goed na te denken. Vervolgens met de handen op je rug te luisteren naar de ander. Klinkt simpel, maar voor ons westerlingen blijkt dat heel moeilijk.

 

Toch is dat wat de Bijbel ons leert. Helpen is dienen. De naaste willen zijn van die ander. Zorgdragen voor recht en gerechtigheid. Oog hebben voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat begint niet met een collectezak. Eerst moeten we erkennen dat de ander net als wij een door God geschapen mens is. Op basis daarvan bouwen we aan een relatie. Vandaaruit leren we begrijpen wat de werkelijke nood van de ander is en kunnen we naar vermogen de helpende hand bieden. Dan nemen we de ander serieus en kunnen we samen naar een oplossing zoeken, met als uiteindelijk doel de onafhankelijkheid van de ander.

 

Kortom: diaconale hulpverlening is meer dan alleen maar geld doorsluizen naar mooie projecten. Onderling contact en gebed voor elkaar – over en weer – horen daarbij. Zo komt onze hulp en ons geld in onze relatie met God en onze naaste te staan en heeft het ook alles te maken met ons geloof.

Diaconaal geld is geld van de armen. Zij hebben er recht op, het is al van hen. Wij mogen helpen om het op de juiste plek te krijgen. Vanuit respect voor de ander, maar bovenal vanuit de Bijbelse boodschap, beelddragers van Christus te zijn.

 

Er valt nog veel meer over dit onderwerp te zeggen. Bijbelse fundering, diaconale kanten, praktische lessen, achtergronden. De brochure belicht dit alles in heldere hoofdstukken. Iedere diaconaal betrokken gelovige zou het moeten lezen. En zijn we dat niet allemaal?

 

Art van der Molen, Bierum

 

 

Naar aanleiding van: Dia@oon, nr. 4, We helpen zo graag! Maar helpen we goed? De prijs is € 2,50 per exemplaar, aan te vragen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of: 0318-582367.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...