Wanneer er tijdens een verjaardagsfeestje diverse soorten kaasblokjes op een schaaltje liggen, zijn vaak de blokjes komijnekaas het eerste op. Je eet het zonder erbij na te denken. Maar wat is eigenlijk komijn? Als we in Nederland over komijn spreken, bedoelen we de zaden van een plant met lange, dunne stengels die ongeveer dertig centimeter kunnen worden, met fijne diepgroene blaadjes en kleine lila of witte bloempjes.
Oorspronkelijk komt de plant uit het Midden-Oosten. Daarom is het niet zo vreemd dat ook de Bijbel deze plant noemt. Iedereen kende komijn. In het Oude Testament was het een van de vele gewassen die op het land groeiden (Jes.28,25) en in het Nieuwe Testament komen we het tegen als een van de kruiden die de Farizeeën vertienden (Mat.23,23).
In komijn zitten veel mineralen, zoals magnesium, calcium en vooral ijzer, en daardoor hoort het ook bij de meest krachtige kruiden. Komijn kan worden ingenomen tegen spijsverteringsproblemen en helpen bij maagproblemen die migraine veroorzaken. Een geneesmiddel dus. Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren, die voor een betere spijsvertering zorgen. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze leverenzymen zorgen voor ontgifting, die de vorming van kankertumoren tegengaat. Uit onderzoek op dieren is gebleken dat dieren geen lever- of maagtumoren ontwikkelen als ze komijn te eten krijgen.
Je moet ervan houden, maar komijn voegt iets toe aan brood, kaaspannenkoeken, curry, diverse groentegerechten en nog veel meer. Neem daarom gerust een stukje komijnekaas, waarbij vooral de oude kaas het lekkerst is. Het is het proberen waard.
Pieter Sijtsma, Dokkum